Det finns en hel drös med regler du måste följa när du ska åka studentflak
Det finns en hel drös med regler du måste följa när du ska åka studentflak - Foto: Johan Nilsson/TT & Henrik Montgomery/TT

Ska du åka studentflak? Här är reglerna du måste känna till

Upplev studentflakets glädje och feststämning, men kom ihåg att det finns viktiga regler att följa för säkerheten. Nyheter24 har tagit reda på allt du behöver veta innan du ger dig upp på flaket!


Sommaren är i antågande och det innebär att studenten hägrar för många gymnasieelever. Snart är det dags att bege sig ut i vuxenlivet för tusentals ungdomar. 

5 utmärkta bubbel till studentmottagningen som passar alla rätter på buffébordet

Att åka studentflak är tradition

Något som hör studenten till är ju att åka studentflak. Det har blivit en tradition som tar över städer i hela landet i juni varje år. 

Men du som tror att det bara är att hoppa på flaket och jubla får tänka om – det finns en hel del regler du måste känna till för att få färdas på flaket.

Transportstyrelsens hemsida förklaras vilka regler som gäller. Då det i normala fall inte är tillåtet att färdas på flak eller släp, görs ett undantag i studenttider, om vissa krav uppfylls.

Studenten Annifrid, 26, sparar tusenlappar varje månad – med 4 enkla knep

Transportstyrelsens regler för att åka studentflak:

  • Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Det ska finnas hållfasta skyddsräcken eller motsvarande anordning av tillräcklig höjd som hindrar att passagerare faller av. Dessa bör vara minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen och får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren minst ha behörighet B och haft den behörigheten sedan två år.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Även Polisen har krav som behöver uppfyllas. 

Är du student? Här är 3 vassa knep för att hålla nere matkostnaderna

Polisens regler för att åka studentflak: 

  • Meddela polisen din tänkta färdväg samt slutmål
  • Datum och tidpunkt
  • Vilken typ av fordon
  • Registernummer på fordonet
  • Antal deltagare
  • Vem som är ansvarig för transporten och telefonnummer till denne
  • Vilken skola ni tillhör

"Studentflaksåkning kräver i normalfallet inget tillstånd från polisen. Om du däremot arrangerar till exempel en större studentkortege i syfte att samla publik kan arrangemanget utgöra en offentlig tillställning som kräver tillstånd enligt ordningslagen", skriver Polisen på sin hemsida.

Källor: Transsportstyrelsen & Polisen

6 färdiga klassnomineringar med rim till er studentskiva

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.