Ska du välkomna en hundvalp i ditt hem? Då finns det flera saker som kan vara viktiga att tänka på.
Ska du välkomna en hundvalp i ditt hem? Då finns det flera saker som kan vara viktiga att tänka på. - Foto: Pexels

Så valpsäkrar du ditt hem – expertens viktiga varning: "Stora skador"

Ska du snart välkomna en liten valp i ditt hem? Då finns det flera saker att ta i beaktande för att säkra din bostad, och därmed skapa en trygg miljö för din fyrbenta vän, inför ankomsten.


Förutom ett stort mått glädje och kärlek innebär också en hundvalp ett stort ansvar. En del i detta ansvar är att skapa en trygg miljö för din lilla vovve och du kan därför behöva göra vissa förändringar i ditt hem.

Här är de 10 smartaste hundraserna – utklassar alla andra

Föremålen som kan vara farliga för hundvalpen

Men vad är det då som kan vara bra att tänka på inför valpens ankomst i hemmet? 

– Innan valpen kommer hem är det bra att rensa bort allt som kan fastna i magen eller förgifta valpen, säger Karin Blom, beteenderådgivare på Agria Vårdguide, till Nyheter24 och fortsätter:

Valpar är mästare på att hitta saker att tugga på som hårsnoddar, legobitar och stenar. Trosor, strumpbyxor, kondomer, nappar, småbollar och skumgummibitar hör till de saker som kan orsaka stora skador i magsäck och tarmar. Trådar eller snören kan också vara farliga.

Foto: Pexels

Även föremål som kan orsaka förgiftning, till exempel livsmedel, läkemedel eller växter, ska hållas bortom valpens räckhåll.

– Detsamma gäller utomhus, ha koll på att inte cigarettfimpar, snus, stenar och skräp hamnar i magen, konstaterar blom.

Här är hundarna som familjer ska undvika – enligt experten: "Kan skada barnet"

Ha uppsikt över hundvalpen

Men det är inte bara särskilda föremål som kan vara bra att rensa bort och tänka på. Du bör även ha uppsikt över valpen.

– Tänk också på att valpen kan skada sig vid höga hopp och behöver därför lyftas ned från sängen och andra möbler, säger Karin Blom och fortsätter vidare:

– Kompostgaller kan vara bra att ha hemma om man tillfälligt behöver stänga ute valpen från någon yta, som exempelvis barnens lekrum eller kanske för att stänga in både sig och valpen när man sitter och jobbar.

Hundexpertens 5 viktigaste tips – så får du valpen rumsren: "I smyg..."

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!