Södertörns tingsrätt har på åklagarens begäran beslutat att hemlighålla identiteterna för de tre mordmisstänkta personerna, som suttit häktade sedan i mars. Arkivbild.
Södertörns tingsrätt har på åklagarens begäran beslutat att hemlighålla identiteterna för de tre mordmisstänkta personerna, som suttit häktade sedan i mars. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Mordmisstänkta hemliga - hotbild mot anhöriga

Identiteten på tre personer som misstänkts för inblandning i ett uppmärksammat mord i Tullinge är fortfarande hemlig, trots att de varit häktade i över två månader. Anledningen till det mycket ovanliga förfarandet är att det fortsatt anses finnas en stark hotbild mot deras anhöriga.


Fakta: Allmänna handlingar i domstolar

De flesta handlingar som ingår i domstolarnas verksamhet är allmänna handlingar. Det innebär att alla har rätt att begära ut dem. En del handlingar är skyddade av sekretess och då lämnar inte domstolen ut dem. När någon begär ut en handling gör domstolen alltid en sekretessprövning.

En handling är allt som innehåller information av något slag, exempelvis texter, bilder, filmer eller ljudfiler.

En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet, till exempel en domstol, och är inkommen till eller upprättad av myndigheten. Det innebär att alla handlingar som lämnas in till en domstol i ett pågående mål eller ärende blir allmänna och kan begäras ut av vem som helst.

Vissa handlingar som domstolen själv skriver blir aldrig upprättade och är därför inte allmänna handlingar. Det gäller till exempel arbetsmaterial som utkast och minnesanteckningar.

Källa: Sveriges domstolar

Natten till fredagen den 3 mars sköts en man ihjäl i sitt hem i Tullinge sydväst om Stockholm.

Enligt uppgift i flera medier var mordet en del av en pågående gängkonflikt. Uppgifter gjorde även gällande att dådet misstänks ha varit en hämnd mot den mördade mannens son, som själv är misstänkt för en skottlossning i Uppsala.

Snart kunde polisen gripa tre personer, som sedan 8 respektive 10 mars suttit häktade misstänkta för medhjälp till mord.

I samband med häktningen begärde åklagaren att deras identiteter skulle hemlighållas. Orsaken var att flera angrepp riktats mot anhöriga till inblandade i våldsvågen i Stockholm som bröt ut i början av året.

Risken överväger

Domstolen medgav sekretessen – trots att det är en mycket stark presumtion om att identiteten på misstänkta ska bli offentlig när beslut om häktning fattas.

— Här har domstolen ändå tyckt att i det här läget så överväger risken för anhöriga eller misstänkta att drabbas offentlighetsintresset, säger åklagare Mikael Carlsson som leder utredningen.

Anna Rise, chef på underrättelseenheten på polisen i Region Stockholm, bekräftade för TT i mars att angrepp på anhöriga är ett modus som används i några av konflikterna i Stockholm.

"Vi har individer som utsätts för fasansfulla och totalt hänsynslösa gärningar enkom av den anledning att de har släkt- eller relationsband med en kriminell. Tack och lov är det än så länge inte en generell trend utan en någorlunda isolerad företeelse kopplad till några specifika konflikter där huvudgärningsmännen gjort sig svåra att nå", skrev hon i en kommentar.

Kan ändras

Polisens bedömning gällande hotbilden i Tullingeärendet kan komma att ändras och Carlsson har löpande kontakt med dem i den frågan. 2,5 månad efter det första beslutet konstaterar dock Mikael Carlsson att behovet för sekretess kvarstår.

Men han vill inte kommentera uppgifterna om att mordet kan ha varit en hämnd riktad mot offrets son.

— Vi känner till de uppgifterna så klart och beaktar även dem. Men först när utredningen är klar kan jag kommentera vad som skulle ha kunnat ligga bakom.

Prognosen är att beslut om åtal i målet kommer att kunna först fattas efter sommaren.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.