Polis som genomfört kroppsvisitation frikänns. Arkivbild.
Polis som genomfört kroppsvisitation frikänns. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polis tittade i pojkes kalsonger – frias i HD

I jakt på gömda droger förmådde en polis en 14-årig pojke att visa sitt könsorgan. Polisen dömdes för tjänstefel i tingsrätt och hovrätt, men frias nu i Högsta domstolen.


Fakta: Kroppsvisitation och kroppsbesiktning

Kroppsvisitation innebär en undersökning av en misstänkt persons kläder, väskor och andra föremål som personen har på sig och med sig. Visitationen får utföras av polis eller tull vid misstanke om brott som har fängelse i straffskalan.

Kroppsbesiktning är en mer omfattande kontroll av kroppens yttre eller inre, samt eventuellt provtagning. En besiktning kräver att misstanken avser ett brott med ett minimistraff på ett års fängelse, alternativt ett försök, förberedelse eller stämpling till ett sådant brott.

Minimistraffet för narkotikabrott, som i det ovan nämnda fallet, är fjorton dagars fängelse.

Källa: Högsta domstolen

Händelsen inträffade i Strängnäs i mars 2021. Polisen fattade misstankar om att en då 14-årig pojke bar på narkotika och beslutade om en kroppsvisitation.

Pojken tvingades dra ner sina byxor och uppmanades visa att han inte hade narkotika i kalsongerna genom att lyfta på linningen så att polisen kunde se hans könsorgan. Enligt åklagaren innebar detta att det inte längre rörde sig om en kroppsvisitation utan en kroppsbesiktning, som det inte fanns lagstöd för.

Tingsrätten och hovrätten dömde polisen för tjänstefel. Till skillnad från hovrätten ansåg tingsrätten det fastställt att polisen även uppmanat pojken att lyfta på sitt könsorgan i samband med undersökningen.

Högsta domstolen framhåller i sitt avgörande att skillnaden mellan besiktning och visitation bygger på vad undersökningen avser. I detta fall avsåg den bara pojkens kalsonger, varför den åtalade polisen frikänns.

Att polisen i fråga sett pojkens könsorgan är enligt HD inte tillräckligt för att åtgärden ska klassas som en kroppsbesiktning.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Åtta personer gripna för vapenbrott

Tre pojkar anhållna för upploppen i Rosengård

Tre 15-åriga pojkar har anhållits misstänkta för inblandning i de våldsamma upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård i början av september. Trion misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, skriver polisen på sin hemsida.

En död efter brand i bostad

En person har hittats död efter en kraftig brand i Vaggeryd, söder om Jönköping.

Mörk september – 12 döda i gängvåldet hittills

Elva döda i skjutningar och en omkommen i en sprängning. September har hittills krävt tolv dödsoffer i våldsdåd som polisen misstänker kan ha kopplingar till olika gängkonflikter.

SJ utökar tågtrafiken – här är sträckorna som får fler avgångar

1 timme sedan
Från och med den 10 december utökas SJ:s avgångar till flera orter. Bland annat utökas trafiken på sträckan mellan Linköping och Gävle via Stockholm från sju till tolv avgångar per dag i vardera riktning. Mellan Stockholm och Ljusdal planeras för fem avgångar i vardera riktning.

Norrköping: Polisen rapporterar om vapenlagen

1 timme sedan
"Åtta personer har gripits misstänkta för brott mot vapenlagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.