Polis som genomfört kroppsvisitation frikänns. Arkivbild.
Polis som genomfört kroppsvisitation frikänns. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polis tittade i pojkes kalsonger – frias i HD

I jakt på gömda droger förmådde en polis en 14-årig pojke att visa sitt könsorgan. Polisen dömdes för tjänstefel i tingsrätt och hovrätt, men frias nu i Högsta domstolen.


Fakta: Kroppsvisitation och kroppsbesiktning

Kroppsvisitation innebär en undersökning av en misstänkt persons kläder, väskor och andra föremål som personen har på sig och med sig. Visitationen får utföras av polis eller tull vid misstanke om brott som har fängelse i straffskalan.

Kroppsbesiktning är en mer omfattande kontroll av kroppens yttre eller inre, samt eventuellt provtagning. En besiktning kräver att misstanken avser ett brott med ett minimistraff på ett års fängelse, alternativt ett försök, förberedelse eller stämpling till ett sådant brott.

Minimistraffet för narkotikabrott, som i det ovan nämnda fallet, är fjorton dagars fängelse.

Källa: Högsta domstolen

Händelsen inträffade i Strängnäs i mars 2021. Polisen fattade misstankar om att en då 14-årig pojke bar på narkotika och beslutade om en kroppsvisitation.

Pojken tvingades dra ner sina byxor och uppmanades visa att han inte hade narkotika i kalsongerna genom att lyfta på linningen så att polisen kunde se hans könsorgan. Enligt åklagaren innebar detta att det inte längre rörde sig om en kroppsvisitation utan en kroppsbesiktning, som det inte fanns lagstöd för.

Tingsrätten och hovrätten dömde polisen för tjänstefel. Till skillnad från hovrätten ansåg tingsrätten det fastställt att polisen även uppmanat pojken att lyfta på sitt könsorgan i samband med undersökningen.

Högsta domstolen framhåller i sitt avgörande att skillnaden mellan besiktning och visitation bygger på vad undersökningen avser. I detta fall avsåg den bara pojkens kalsonger, varför den åtalade polisen frikänns.

Att polisen i fråga sett pojkens könsorgan är enligt HD inte tillräckligt för att åtgärden ska klassas som en kroppsbesiktning.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nordea-chefen: Bedrägerivågen värst i Sverige

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare ett fall kopplat till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.