Högsta Domstolen i Stockholm har godkänt utlämningen av en man till Turkiet. Arkivbild.
Högsta Domstolen i Stockholm har godkänt utlämningen av en man till Turkiet. Arkivbild. - Foto: Magnus Andersson/TT

HD godkänner en utlämning till Turkiet

Högsta Domstolen (HD) har godkänt den första utlämningen av en PKK-anhängare från Sverige till Turkiet. Beskedet kommer före nästa veckas Natomöte med Turkiet.


— För den svenska regeringen kommer det väldigt lägligt, säger Turkietkännaren Paul Levin, som var expertvittne under domstolsförhandlingen, till Aftonbladet.

I förra veckan godkände HD utlämningsbeslutet mot mannen, som är i 35-årsåldern.

Han greps i Sverige i fjol efter begäran från riksåklagarmyndigheten i Turkiet. Mannen dömdes 2014 till fyra år och sju månaders fängelse i Turkiet för narkotikabrott.

Han blev villkorligt frigiven efter ett par år, flyttade till Sverige och skaffade jobb. Den turkiske riksåklagaren vill nu att han ska sitta av resten av sitt straff.

Öppet visat PKK-stöd

Men enligt mannen själv handlar utlämningen om att han varit politisk aktiv i det prokurdiska partiet HDP och öppet visat stöd för terrorstämplade PKK på Facebook.

Turkiets riksåklagare har svarat nej på en fråga från HD om några utredningar pågår eller åtal finns mot mannen avseende ”propagerande för terrororganisation” eller "förolämpande av den turkiske presidenten”, skriver Aftonbladet.

Sverige hoppas kunna sitta med som en fullvärdig Natomedlem vid alliansens toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius den 11–12 juli.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som inte godkänt Sveriges ansökan.

Första fallet

Utrikesminister Tobias Billström (M) ska på torsdag träffa Natochefen Jens Stoltenberg för att diskutera saken.

I nästa vecka ska sedan Sverige och Turkiet – som bland annat krävt just utlämningar av personer som Ankara terrorstämplat – hålla ett nytt möte om svenska ansökan.

Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att det är det första fallet där en självutnämnd PKK-anhängare anses kunna utlämnas.

Det är nu upp till regeringen att besluta om mannen ska skickas till Turkiet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.