Statsminister Ulf Kristersson (M), finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Statsminister Ulf Kristersson (M), finansminister Elisabeth Svantesson (M). - Foto: Jessica Gow/TT

"Bidragstak bra för rättvisa och moral"

Regeringen och SD vill se ett bidragstak och beskriver det som ett stort problem att hushåll kan få mer i försörjningsstöd och andra bidrag än lön från ett jobb. Men regeringen har ingen klar uppfattning om hur många som skulle beröras av ett tak.


— Det handlar om drivkrafter men också om moral, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) som vill få fler med försörjningsstöd att söka arbete.

En utredning som redan är i gång får därför tilläggsdirektiv och ska lämna förslag i december nästa år. Den får fria händer att antingen föreslå ett tak i kronor för den samlade inkomsten från bidrag eller att det inte ska gå att kombinera vissa bidrag med varandra.

— Många bidrag är strama var för sig, men när man staplar olika bidrag på varandra blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att kunna konkurrera med bidragsinkomsterna, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff tillsammans med Svantesson, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

— Det ska alltid löna sig att arbeta jämfört med att leva på bidrag, säger Lindberg och kallar det en rättvisefråga.

Men kommunerna brukar redan i dag minska försörjningsstödet med bostadsbidraget, till exempel. Och när elstödet betalas ut till hushållen får de med försörjningsstöd avdrag på försörjningsstödet.

En nivå i kronor

Utredaren Maria Hemström Hemmingsson arbetar redan med en utredning som den förra regeringen tillsatte. Den handlar om vilka krav på sysselsättning och jobbsökande som ska ställas på en person som har försörjningsstöd. Nu får hon ett tillägg: att utreda ett bidragstak.

Regeringen vill också lagstifta om ett krav på heltidsaktivitet för alla personer med arbetsförmåga som tar emot försörjningsstöd.

Äldre- och socialförsäkringsministern nämner ersättningar som barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd, föräldrapenningen på lägstanivå och flerbarnstillägg som kan räknas in när ett tak för ersättning ska läggas.

Bostadsbaserade bidrag som rör ålder, sjukdom eller funktionsvariation ska inte påverkas.

"Handlar om moral"

Det finns omkring 20 000 hushåll där det lönar sig för dåligt, eller till och med inte alls, att gå från bidrag till arbete, enligt Elisabeth Svantesson.

— Försörjningsstödet, bara för att ha det sagt, är i sig inte ett högt bidrag. Men har man försörjningsstöd och en familj så är det många ersättningar som läggs till, säger hon och fortsätter:

— Fastnar man i det som var tänkt att vara tillfälligt, då har man stora utmaningar att komma vidare. Det var aldrig tänkt att försörjningsstöd skulle vara en långvarig inkomstkälla.

Anders Ygeman är talesperson för Socialdemokraterna i socialförsäkringsfrågor. Han säger att S inte är skarp motståndare till idén om bidragstak, men tror att aktivitetskrav vid försörjningsstöd kan vara betydligt mer effektivt för att få dem som kan jobba i jobb.

— Dels kan det vara mer effektivt, dels riskerar ett bidragstak att drabba personer som har det svårt, säger Ygeman.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Oljepriset pressas efter otydligt Opec-besked

Uppgifter: Dåd lamslår tågtrafik Ryssland–Kina

Ukraina har lyckats genomföra två förödande sprängdåd mot ryska tåg i Sibirien, hundratals mil öster om fronterna i Ukrainakriget. Det uppger ukrainska källor för flera medier. Därmed är militärt viktig järnvägstrafik mellan Ryssland och Kina lamslagen, enligt rapporterna.

Misstänkt mordförsök på frisörsalong – person skadad med vasst tillhygge

Ett misstänkt mordförsök har inträffat på en frisörsalong i Kinna, i Marks kommun, skriver polisen på sin hemsida.

Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.

Polisen rapporterar om brand, Göteborg

"Brand i lägenhet vid Stigberget.", skriver polisen på sin hemsida.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

1 timme sedan
Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.