Förutsättningarna för jordgubbar inför midsommar är i balans i landet, enligt LRF. Arkivbild.
Förutsättningarna för jordgubbar inför midsommar är i balans i landet, enligt LRF. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.


Fakta: Jordgubbens historia

Jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet och kallades först för ananassmultron, på grund av sitt latinska namn Fragaria x ananassa.

Jordgubben är från början en korsning av två olika sorters smultron: scharlakanssmultronet från Nordamerika och jättesmultronet från Chile.

Korsningen uppstod i Frankrike. Sedan dess har ett omfattande förädlingsarbete lett fram till större, friskare och fastare bär.

Källa: Bärfrämjandet

— Det ser väldigt positivt ut så till vida att vi ser en produktion som verkar vara i balans, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet, som tillhör LRF Trädgård.

För några veckor sedan såg det kritiskt ut för produktionen av jordgubbar på grund av både kyla och frost.

— Vi var väldigt bekymrade. Ingen trodde att det skulle se ut som det gör i dag, men den senaste tidens värmebölja har gjort att vi har kommit i kapp, säger Engstedt.

Nu liknar prognosen den från förra året. Därmed har behovet av att importera jordgubbar från andra länder minskat i takt med att det har blivit varmare runt om i landet.

— De flesta kan nog få käka svenska bär till midsommar. Priserna kan variera och man får det man betalar för.

Samtidigt är bären beroende av att odlarna har möjlighet till att vattna i värmen.

Christer Petersson bedriver jordgubbsodling en mil utanför Motala i Östergötland. För hans odling är det avgörande att bevattningen fungerar för att det ska bli några bär till midsommar.

— Om alla maskiner håller och vi kan vattna ordentligt kommer vi att ha jordgubbar till midsommar. Vi har massor med jordgubbar men det är torrt så vi måste hinna med att vattna, säger Christer Petersson.

TT
/
/
Senaste nytt

Så kan militärpolisen hjälpa polisen – kommer göra trafikkontroller

Då är bästa tiden att sälja dina prylar på Blocket: "Riktigt hög aktivitet"

Har du några oanvända prylar liggandes hemma, samtidigt som det börjar eka lite tomt på bankkontot? Då kanske du funderar på att sälja dem på Blocket. Men det kan vara värt att välja tiden då du lägger ut annonsen med omsorg.

Han är Stina Nilssons nya pojkvän: ”Inget behov av att prata om oss”

Stina Nilsson är numera en av Sveriges bästa skidskyttar. Men vad vet du egentligen om den hemlighetsfulla längdåkaren som bytte sport? Här är allt du vill veta om pojkvännen, förmögenheten och det lyxiga huset.

Dottern: Johanna Möller bad mig döda • "Med ett basebollträ"

Johanna Möller dömdes och friades senare för anstiftan till mord på sin dåvarande make Aki Paasila. Nu berättar Arbogakvinnans dotter Amanda Blomsterlund om hur mamman bad henne ta livet av Paasila.

Polisen rapporterar om brott mot vapenlagen – ökat med 47 procent sedan 2021

"Två anhållna för grovt vapenbrott.", skriver polisen på sin hemsida.

Turkiet fördömer demonstration i Stockholm: "Terrorpropaganda"

Turkiet fördömer en demonstration som ägde rum utanför Turkiets ambassad i Stockholm i fredags, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.