Mikael Damberg, Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi under en pressträff om åtgärder mot gängen.
Mikael Damberg, Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi under en pressträff om åtgärder mot gängen. - Foto: Anders Wiklund/TT

S vill belöna tips om illegala vapen

En belöning för dem som tipsar polisen om illegala vapen. Det är en insats som Socialdemokraterna vill se för att få bukt med gängskjutningarna.


Åtgärderna för att stoppa gängens nyrekryteringar måste snabbas på, anser partiledare Magdalena Andersson (S).

— Det vi ser är att för varje gängkriminell som sätts bakom lås och bom står allt yngre pojkar redo för att ta vid, säger hon vid en pressträff.

S vill inför sommaren se extra pengar till de 28 kommuner som har utsatta områden. Fler fältassistenter och andra vuxna behövs för att "punktmarkera" barn och unga så att de inte dras in i gängen, enligt Socialdemokraterna.

— Vi utgår från att ungefär 250 miljoner kronor skulle göra en enorm skillnad för de här kommunerna, säger Mikael Damberg, partiets finanspolitiska talesperson.

Pengar för vapentips

S vill även ha tipspengar till personer som ger polisen information om illegala vapen. Detta ska kunna göras anonymt men vilka summor det skulle kunna handla om återstår att se.

— Det måste man titta närmare på. Tittar man på andra länder och städer är det stora variationer, säger Ardalan Shekarabi.

— I Washington DC var det 2 500 dollar för tips som ledde till att illegala vapen konfiskerades.

Gamla jaktvapen

S upprepar även förslaget om en ny vapenamnesti.

Vid den senaste vapenamnestin, våren 2018, lämnades cirka 12 000 vapen in till polisen. Det handlade dock till stor del om jaktvapen, snarare än vapen från gängen, medger Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

Men åtgärden är ändå viktig, anser han.

— Skulle ett enda liv räddas av den här vapenamnestin, då är det värt det, säger han.

TT: Kommer de här åtgärderna att få gängen att sluta skjuta i sommar?

— Vår bedömning är att det här är snabba åtgärder som i alla fall kommer att minska risken för att vi får en brutalare sommar än någonsin, säger Magdalena Andersson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!