Så kyler du ner din lägenhet utan fläkt i sommar
Så kyler du ner din lägenhet utan fläkt i sommar - Foto: Terje Pedersen/TT och Erik Johansen/TT

Så får du det svalt i sovrummet – utan fläkt

Att ha en fläkt hemma kan vara räddare i nöden under en varm sommar. Har du ingen blir det jobbigare, men det finns saker du kan göra.


Att ligga i sängen och vrida och vända sig när det är varmt kan vara väldigt påfrestande. Men det finns saker du kan göra för att slippa lidandet. Vi har samlat de bästa tipsen på hur du håller dig sval utan fläkt.

Har du en fläkt? Här kan du läsa om hur du får maximal effekt av din fläkt!

Öppna inte fönstren dagtid

Det är en naturlig tanke att öppna fönstren för att släppa in luft när det är varmt inomhus. Detta stjälper dock mer än det hjälper. Håll fönstren stängda och persiennerna fördragna för att hålla den varma luften och solen ute. Öppna sedan upp fönstren på kvällen när temperaturerna sjunkit. Försök om möjligt få till ett bra korsdrag. Om det är så att du måste ha fönstren öppna under dagtid kan du hänga upp blöta handdukar framför fönstret. Detta kyler ner den varma luften.

Använd inte ugnen när det är som varmast

Använd ugnen så lite som möjligt under dygnets varmaste och ljusaste timmar. Ugnen ger ifrån sig värme. Tillaga istället din mat under dygnets svalare timmar.

Stäng av onödig elektronik

Se till att du stängt av handdukstorken och golvvärmen. Faktum är att all elektronik ger ifrån sig värme. Även sånt man inte tänker på, som tv-apparater, datorer eller lampor. Stäng av allt du inte använder just i ögonblicket.

Skölj handleder med kallt vatten

Att skölja handleder med kallt vatten hjälper när du vill kyla ner kroppen. Du kan även ha en sprayflaska med kallt vatten som du använder på ditt ansikte.

Duscha varmt

Att ta en kall dusch för att svalka ner dig innan du går och lägger dig kan kännas skönt men faktum är att detta kan vara kontraproduktivt. 

– Kallduschar gör att huden drar ihop sig, då släpper inte kapillärerna ut värme. Värme öppnar upp kapillärerna. Det finns ingen sammanställd vetenskap kring detta, så det är viss spekulation, men rent logiskt borde kallduschar inte vara så bra, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt på Stockholms universitet och Karolinska institutet till TT.

Välj rätt sängkläder

Välj bort dina satinlakan under de varma månaderna. Välj istället sängkläder gjorda av material som andas bra, så som bomull. Ett annat material som andas bra är linne.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!