Den utpekade huvudmannen (till vänster) tillsammans med sin försvarare Anton Strand tecknad under tingsrättsförhandlingen.
Den utpekade huvudmannen (till vänster) tillsammans med sin försvarare Anton Strand tecknad under tingsrättsförhandlingen. - Foto: Anna-Lena Lindqvist /TT

20-åring beordrade barn att mörda – får 18 års fängelse • Kopplas till Kurdiska Räven

En 20-årig man får 18 års fängelse för inblandning i grova våldsbrott tre dagar i följd i södra Stockholm i januari. Mannen ska på uppdrag av den så kallade "kurdiska räven" förmått 14- och 15-åriga pojkar att utföra dåden.


Fakta: Åtalspunkterna och de åtalade

Målet omfattar tre åtal som enligt åklagarna avser tre mordplaner tänkta att utföras den 20, 21 och 22 januari i år.

De åtalade är två 20-åringar (däribland den huvudåtalade), två 18-åringar och två 15-åringar. Ytterligare tre pojkar är medmisstänkta, men ingår inte i åtalet då de var under 15 år när brotten begicks.

20 januari: Anstiftan till försök till mord och anstiftan till grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen åtalas för att ha förmått två pojkar under 15 år att avlossa ett stort antal skott med automatvapen mot en lägenhetsdörr i Fruängen. I bostaden befann sig flera personer, däribland barn. Dådet filmades.

21 januari: Försök till mord och grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen, en 18-åring och de två medåtalade 15-åringarna åtalas för att i samförstånd ha försökt döda en ung man i Enskededalen i södra Stockholm.

22 januari: Förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen, ytterligare en 20-åring och en 18-åring åtalas för förberedelse till mord, och de två sistnämnda även för grovt vapenbrott, för ett planerat mord på en person i Skarpnäck. Utföraren var en pojke under 15 år som stoppades av polis innan han hann utföra dådet.

Mannen döms bland annat för anstiftan till försök till mord, försök till mord och anstiftan till förberedelse till mord.

Flera andra personer döms också i målet, som gäller tre våldsdåd som skedde tre dagar i följd i södra Stockholm tidigare i år.

Det första skedde den 20 januari i Fruängen, då ett stort antal skott avlossades från ett automatvapen genom dörren till en lägenhet. Inne i bostaden fanns flera personer, däribland ett barn, men ingen träffades av skotten.

Dagen därpå blev en man beskjuten utomhus i Enskededalen. Han lyckades fly undan kulorna och klarade sig utan skador. Den tredje dagen avbröts en planerad skjutning i Skarpnäck.

Kopplas till Kurdiska Räven och Dalennätverket

Dåden bottnar enligt polisen i en konflikt mellan det så kallade Foxtrotnätverket, som leds av "kurdiska räven", och Dalennätverket.

Mycket av det gängvåld som skett i Stockholm under 2023 har enligt polisen sin grund i samma konflikt.

— Han står under den "kurdiska räven", har en gängtillhörighet i nätverket i Jordbro med våldsdåd på agendan, och är dessutom krönt med en rävring, sade åklagare Lisa dos Santos i sin slutplädering om 20-åringen, med hänvisning till den ring som bärs av personer kopplade till Foxtrotnätverket.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!