Det gäller att tänka till när man använder engångsgrill på stranden.
Det gäller att tänka till när man använder engångsgrill på stranden. - Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix/TT och Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Därför kan det vara farligt att använda engångsgrill på stranden

Grillning och bad hör sommaren till och ibland kombineras de två aktiviteterna med varandra. Men att använda engångsgrill på sandstränder har lett till personskador och det gäller därför att tänka till kring hur du hanterar en använd grill.


Under sommaren flockas människor på Sveriges stränder och när hungern faller på väljer många att grilla en bit mat på stranden. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) avråder från användning av engångsgrillar eftersom de lätt kan "antända omgivningen". I de fall då man ändå använder engångsgrill ska man, enligt myndigheten, placera dem "på obrännbart underlag, som grus eller sand".

Engångsgrillen gör sanden skållhet

Men att använda en engångsgrill på sandstranden kan innebära andra risker än brandfara. Undersidan på engångsgrillar kan nämligen bli mycket varm och därigenom kan sanden som den varit placerad på nå höga temperaturer, vilket lett till personskador.

Nyheter24 har till exempel tidigare rapporterat om Will Tyler, 11, som fick svåra brännskador på bägge fötter efter en strandutflykt utanför brittiska Manchester.

– Will hoppade i sanden och landade på en "hotspot" där en engångsgrill stått flera timmar tidigare. De som använt den hade låtit engångsgrillen svalna där, för att sedan flytta eller slänga den. Kvar var ett helt osynligt område med sand som, även om det var kallt på ytan, var skållhett på djupet, berättade Wills pappa Toby Tyler för Nyheter24 då.

Läs mer om de brännskador Will, 11, fick och hans rehabilitering efter olyckan här.

Så hanterar du en använd engångsgrill

Det är därför viktigt att tänka till hur man hanterar sin engångsgrill, och platsen där den använts, när den är färdiganvänd. 

"Släckning, och därmed nedkylning, av grillen är lämpligast med vatten", skriver MSB till Nyheter24 och tillägger ännu en viktig uppmaning:

"Lägg inte grillen med varma kolbitar i soporna."

Vanliga prylen du INTE ska förvara i din bil på sommaren: "Börjar brinna"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!