De planerade tillskotten skulle innebära att Sverige nästa år når det så kallade tvåprocentsmålet, enligt Natos sätt att räkna.
De planerade tillskotten skulle innebära att Sverige nästa år når det så kallade tvåprocentsmålet, enligt Natos sätt att räkna. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Ökad försvarsbudget når Natos tvåprocentsmål

Regeringen planerar att ge Försvarsmakten ytterligare 32 miljarder kronor de kommande två åren, rapporterar SVT Nyheter. Därmed kommer Sverige nå Natos målsättning att minst två procent av medlemsländernas bnp ska gå till försvaret.


Regeringen vill öka försvarsanslagen kraftigt under de kommande åren. Totalt rör det sig om 20 miljarder kronor nästa år och ytterligare 12 miljarder året därpå.

— Det är helt nödvändigt för att möta ökande kostnader, men också för att bygga ett starkare försvar i ljuset av de erfarenheter vi kan dra från kriget i Ukraina. Vi har kanske det allvarligaste säkerhetspolitiska omvärldsläget sedan andra världskrigets slut och då måste vi göra betydande försvarssatsningar, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT Nyheter.

De planerade tillskotten skulle innebära att Sverige nästa år når det så kallade tvåprocentsmålet, enligt Natos sätt att räkna.

— I regeringsförklaringen står det ju att vi ska nå 2 procent av BNP senast 2026. Vi kommer att uppnå 2,1 procent enligt Natodefinitionen som är lite bredare än hur vi tidigare har räknat. Min bedömning är att vi under överskådlig tid kommer att behöva ligga över 2 procent av BNP till försvaret, säger Jonson till tv-kanalen.

Totalt väntas försvarets budget uppgå till cirka 117 miljarder kronor nästa år.

TT
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!