Irakiska säkerhetsstyrkor bevakar den svenska ambassaden i Bagdad, vars fasad täcks av klotter.
Irakiska säkerhetsstyrkor bevakar den svenska ambassaden i Bagdad, vars fasad täcks av klotter. - Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP/TT

Expert: Känslan är att nog är nog

Stormningen av Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad är ett uttryck för en växande känsla i den muslimska världen. Fler protester är att vänta, enligt Mellanösternexperten Ingmar Karlsson. Känslan är att nog är nog.


Enligt uppgifter i irakiska medier var det en grupp anhängare till den mäktige shiapredikanten Muqtada al-Sadr som under en kortare stund stormade Sveriges ambassad i Bagdad under torsdagseftermiddagen. Stormningen genomfördes i samband med en demonstration mot koranbränningen utanför en moské i Stockholm i onsdags.

Ingmar Karlsson, Mellanösternexpert och tidigare diplomat, beskriver gruppen bakom stormningen som "radikal".

— Det är en känd, kritisk, radikal grupp som har varit verksam. al-Sadr är själv son till en tidigare känd shialedare i Irak som mördades av Saddam Hussein 1999 och har ställning som ett slags martyr inom shiitisk islam. Han välkomnade först störtandet av diktatorn Saddam Hussein 2003 men motsatte sig den amerikanska ockupationen, säger Karlsson.

— Nu är han en ledare för en organisation i Irak som verkar för ett styre enligt iransk modell, en teokrati. Det här kan vara ett led i att försöka få växande anhängare i Irak och stöd för sin politik, fortsätter han.

Demonstrationer har även hållits utanför den svenska ambassaden i Marocko. Landet kallar hem sin ambassadör i Sverige i protest. Även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer koranbränningen.

— Det är väl en känsla som växer inom den muslimska världen: att nog är nog. Vi kan förvänta oss att sådana här aktioner kommer att öka, säger Ingmar Karlsson.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!