Produktionen från ekologisk djurhållning fortsätter minska, visar statistik från Jordbruksverket. Arkivbild.
Produktionen från ekologisk djurhållning fortsätter minska, visar statistik från Jordbruksverket. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mindre ekologiskt kött, mjölk och ägg i Sverige

Produktionen från ekologisk djurhållning har minskat i Sverige de senaste åren, visar statistik från Jordbruksverket. Mest minskade slakten av ekologiska får och lamm: från cirka 1 200 ton toppåret 2018 till 850 ton i fjol.


De kortsiktiga nedgångarna var i de flesta fall små, enligt Jordbruksverket. För får och lamm, den största gruppen, rör det sig om en minskning på 7 procent under 2022 i förhållande till året före. Jämfört med 2018 är dock minskningen 28 procent.

Totalt utgör slakten av ekologiskt uppfödda får och lamm drygt 18 procent av den totala slakten av får och lamm i Sverige.

För ekologiska nötdjur minskade slakten med 2 procent 2021–2022, till 20 300 ton. Ekologiska nötdjur stod för 15 procent av den totala slakten av nötkreatur i fjol.

Vad gäller grisar och kycklingar är köttproduktionen från ekodjur liten jämfört med den totala produktionen, konstaterar Jordbruksverket. Här låg minskningen på 4 respektive 3 procent för grupperna, till 6 400 respektive 1 280 ton.

Även mängden ekologiskt producerad mjölk och ekoägg minskade under 2022 i förhållande till året dessförinnan. Mjölkproduktionen minskade med 5 procent till 459 100 ton, och äggen med 2 procent till 18 100 ton.

TT
/
/
Senaste nytt

Vintrigt värmerekord i Grekland

Fem anhållna för dubbelmord

Fem personer har anhållits misstänkta för att vara inblandade i ett dubbelmord i Göteborg i början av februari.

Ungerskt Nato-nej – till Rutte

Ungern har hittat en ny käpp att sätta i Nato-hjulet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ICC: Arresteringsorder mot ryska militärer

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsordrar för två ryska militärer med anledning av misstänkta brott från åtminstone den 10 oktober 2022 till den 9 mars 2023.

WHO: Tusentals behöver evakueras från Gaza

Runt 8 000 patienter behöver evakueras från Gaza, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Att flytta patienter skulle kunna minska belastningen på vårdanställda och på sjukhus som kämpar för att kunna drivas vidare under kriget.

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

1 timme sedan
Postnord genomför just nu en rad förändringar, som innebär att brevhämtningen och utdelningen blir långsammare.