Ett av Sveriges största mordfall var mordet på Olof Palme – vilket tog flera årtionden innan det blev polisiärt uppklarat.
Ett av Sveriges största mordfall var mordet på Olof Palme – vilket tog flera årtionden innan det blev polisiärt uppklarat. - Foto: Arkiv/TT

4 olösta mord som skakade Sverige

När en person har utsatts för mord vill man att gärningspersonen hittas och straffas. Men vissa fall får aldrig den upprättelsen och blir lösta. Eller så tar det flera år innan mördaren hittas. Nyheter24 listar fyra olösta svenska mord.


Da Costa-fallet – vem var det som styckade Catrine da Costa?

Den unga kvinnan Catrine da Costa kom från ett tufft liv som innefattade droger och prostitution. Hon var bara 27 år när hon mötte sitt tragiska öde våren 1984, då da Costa brutalt mördades. 

Det var inte förrän senare i juli samma år som man hittade en plastsäck under Essingeleden i Stockholm som innehöll nedre delen av kvinnans bår tillsammans med hennes lår. 

I styckmordsrättegången som pågick mellan 1986–1987 åtalades en allmänläkare och en obducent för att ha mördat 27-åringen. De dömdes för styckning men friades från mordmisstankarna, vilket innebär att mordet på Catrine da Costa är olöst än idag.

Läs mer om olösta kvinnomord: 3 svenska kvinnomord där mördaren aldrig hittats

Mordet på Catrine da Costa har varit olöst i 36 år. Foto: Arkiv/TT

Mordet på Malin Lindström – är Olof Wiberg mördaren?

Hösten 1996 efter en bussresa försvann 16-åriga Malin Lindström. Men det var inte förrän våren 1997 som hon hittades – mördad. Polisen konstaterade att flickan hade dödats med en kniv efter att ha blivit våldtagen, men det var länge oklart vem mördaren var.

Polisen grep en misstänkt man vid namn Olof Wiberg, 45, men friade honom senare på grund av brist på bevis.

Det skulle ta 25 år innan Malins familj skulle få någon form av hopp om rättvisa. År 2021 fick fallet en vändning när ny DNA-bevisning kunde koppla Wiberg till den ödesdigra dagen. Den tidigare misstänkte 45-åringen dömdes i hovrätten 2022 till fem års fängelse för mordet på Malin.

Men ännu är fallet inte helt löst. Wibergs advokat Ulf Holst ansökte om att få domen omprövad på grund av att den nya DNA-bevisning inte visar hur Malin mördades och av vem, samt att mordvapnet ännu inte hittats.

Rättegångsteckning av Olof Wiberg under huvudförhandlingen om mordet på 16-åriga Malin Lindström. Foto: Johan Hallnäs/TT

Helénmordet – fallet som skakade Sverige

Året var 1989 när den åttaåriga flickan Helén Nilsson kidnappades i närheten av sitt hem i Hörby. Hon skulle träffa en kompis den ödesdigra dagen då hon försvann helt spårlöst. Mindre än en vecka senare hittades flickans kropp, som låg livlös och skändad nära ett stenröse utanför kommunen Tollarp.

Det skulle ta 15 långa år innan fallet löstes. Polisen grep en man som var misstänkt för det brutala mordet på den unga Helén. Men på grund av misstag i utredningen var det osäkert om man kunde ha gripit den misstänkte mördaren tidigare, skrev Expressen 2020.

Personen som greps för mordet på Helén var Ulf Nilsson, en man som fick kriminalinspektören Monica Olhed Hanssons uppmärksamhet genom ett tips. Mannen som lämnade tipset var en före detta kollega till Ulf och beskrev honom som en "besynnerlig man".

Ulf Nilsson dömdes till rättpsykriatisk vård för mordet på Helén Nilsson 2005. Foto: Johan Nilsson/TT

Palmemordet – vem mördade Olof Palme?

Det var en sorgens dag som satte hela Sverige i chock den 28 februari 1986. Före detta statsminister och ledare för Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti Olof Palme, som hade varit på bio med sin familj, hade skjutits vid korsningen Tunnelvägen–Sveavägen i Stockholm. Han förklarades senare död på Sabbatsbergs sjukhus, skrev polisen.

Efter mordet vällde det in tusentals tips till polisen när en fantombild av den misstänkte släpptes.

Men utredningen av hans mord förblev olöst i flera års tid, vilket ledde till många spekulationer och teorier om vem som tog livet av statsministern.

2020, mer än 30 år efter mordet, utsågs dock en man vid namn Stig Engström till den trolige mördaren, även om fallet anses vara officiellt avslutat efter Engströms död år 2000.

Olof Palmes minnesplats på Sveavägen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läs mer om Palmemordet: Här är detaljen som hade kunnat förhindra mordet på Olof Palme

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!