Italienske kirurgen Paolo Macchiarini i samband med att hovrättsdomen meddelades i juni. Arkivbild.
Italienske kirurgen Paolo Macchiarini i samband med att hovrättsdomen meddelades i juni. Arkivbild. - Foto: Magnus Andersson/TT

Paolo Macchiarini överklagar till HD

Paolo Macchiarini överklagar sin fängelsedom till Högsta domstolen, skriver SVT Nyheter.


Fakta: Fallet Macchiarini(TT)

Hösten 2010 anställdes kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet (KI) och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset (KS).

Där utförde han året därpå världens första transplantation med en syntetisk luftstrupe preparerad med benmärgsceller. Den banbrytande operationen fick stor uppmärksamhet. 2011 till 2012 opererades ytterligare två patienter med syntetisk luftstrupe på KS.

Samtliga patienter avled senare.

När det stod klart hur transplantationerna hade gått stoppades Macchiarini i april 2013 från att operera och i november samma år avslutades hans anställning på KS. Han var fortsatt anställd på KI till 2016.

I september 2020 åtalades Paolo Macchiarini för grov misshandel av de tre patienterna. Han dömdes i tingsrätten till villkorlig dom för ett fall av grovt vållande till kroppsskada. Straffet skärptes till fängelse i hovrätten.

Källa: Kjell Asplunds utredning, Macchiariniaffären. "Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist, Karolinska institutet, Solna tingsrätt.

Överklagandet inkom till HD under onsdagen. Till Läkartidningen säger Macchiarinis advokat Björn Hurtig att hovrättens avgörande strider mot lagen.

Kirurgen dömdes i juni för tre fall av grov misshandel till fängelse i två år och sex månader av Svea hovrätt.

— Vi kommer att fördjupa oss i det här, men var säkra på att den här domen ska överklagas, sade Björn Hurtig till TT samma dag.

Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset 2010, och genomförde året därpå världens första transplantation med en syntetisk luftstrupe preparerad med benmärgsceller.

Ytterligare två operationer genomfördes 2011 och 2012. Samtliga patienter avled senare.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!