Italienska Antonella Cacciacarro, Giada Falcone, Antonio Falcone och Dominico Falcone reser runt med kryssningsfartyg i norra Europa.
Italienska Antonella Cacciacarro, Giada Falcone, Antonio Falcone och Dominico Falcone reser runt med kryssningsfartyg i norra Europa. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Turister i Sverige: "Regn är helt underbart"

Redan nu finns turister som flyr värmen i Sydeuropa för att njuta av Sverige. Och de kan definitivt tänka sig att komma hit igen – trots regn. Jag älskar det här klimatet, säger Antonella Cacciacarro, från södra Italien.


Solen skiner över Kungliga slottet i Stockholm, där turisterna flockas. Men trots den strålande solen visar termometern bara 18 grader. Det gillar Madridbon Juan Antonio Bolaños, som är på besök med ett kryssningsfartyg.

— I Madrid är det över 40 grader. Det är bättre här, säger han.

Han hör till dem som redan har börjat fly värmen i Sydeuropa. Under de senaste fyra, fem åren har han varje sommar sökt sig norrut. Nästa år går resan till Irland.

Regn är inget problem, anser han.

— I går var vi i Köpenhamn, där var det 21 grader och regn. Det var helt underbart!

Att flygresorna norrut bidrar till att spä på klimatkrisen är han medveten om.

— Men privatjetarna släpper ut ännu mer. De riktigt rika är värst, säger han innan han går vidare på sin guidade visning.

En stund senare dyker italienska familjen Falcone upp tillsammans med väninnan Antonella Cacciacarro. De bor i södra Italien och har aldrig varit med om att det har varit så varmt där som under den senaste tiden.

— Det här året är extremt, säger pappan Domicio Falcone.

På frågan om de skulle vilja åka norrut igen fler somrar svarar de ja.

— Jag älskar det här klimatet och den här staden – på sommaren, säger Antonella Cacciacarro.

Turister utanför slottet i Stockholm. Många kommer från södra Europa.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!