Polisen flyttar på Greta Thunberg när hon blockerar infarten till Oljehamnen i Malmö tillsammans med andra personer från rörelsen Ta tillbaka framtiden. Arkivbild.
Polisen flyttar på Greta Thunberg när hon blockerar infarten till Oljehamnen i Malmö tillsammans med andra personer från rörelsen Ta tillbaka framtiden. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Nu ställs Greta Thunberg inför rätta – det straffet kan klimataktivisten få

Klimataktivisten Greta Thunberg ställs på måndagen inför rätta i Malmö tingsrätt. Hon är åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott som kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader vid fällande dom.


Det var den 19 juni i år som Greta Thunberg tillsammans med flera andra klimataktivister från Ta tillbaka framtiden-rörelsen försökte blockera in- och utfarten för tankbilar i Oljehamnen i Malmö.

Enligt åtalet har Greta Thunberg vägrat lyda polisens order om att lämna platsen. Två andra personer som deltog i aktionen har också åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. De kommer att ställas inför rätta senare i augusti.

Greta Thunberg inför rätta – får stöd av rörelsen

Greta Thunberg kommer personligen att vara på plats under rättegången i Malmö tillsammans med några andra personer från Ta tillbaka framtiden. Irma Kjellström är en av dem:

— Jag kommer att vara på plats för att stötta Greta, säger hon till TT.

I en kommentar skriver Ta tillbaka framtiden att de inte tänker vänta utan göra det de kan för att stoppa användningen av fossila bränslen.

"Om domstolen väljer att se det som ett brott får den göra det - vi vet att vi har rätt att leva och att fossilindustrin står i vägen för den rätten," står det i kommentaren.

Från skolstrejk till världskändis

Greta Thunberg blev uppmärksammad för sina sittdemonstrationer utanför Riksdagshuset inför valet 2018. Demonstrationerna har sedan blivit en världsomspännande rörelse som går under namnet "Skolstrejk för klimatet" eller "Fridays for Future" .

Sedan dess har hon rest världen över för att delta i möten och manifestationer. En av hennes mest uppmärksammade är resan med segelbåt över Atlanten. Där hon höll ett känslofyllt tal inför världsledarna på FN:s klimattoppmöte i New York 2019.

Samma år utsågs hon till världens mest inflytelserika person av amerikanska tidskriften Time.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!