Det kommer att ta tid att röja upp inte bara i Åre (bilden) efter Hans, regnovädret som härjat i södra och mellersta Sverige de senaste dagarna. Arkivbild.
Det kommer att ta tid att röja upp inte bara i Åre (bilden) efter Hans, regnovädret som härjat i södra och mellersta Sverige de senaste dagarna. Arkivbild. - Foto: Johan Axelsson/TT

Oväders-Hans lugnar ner sig

Ovädret Hans verkar mattas på flera håll i landet. Men i Halland finns fortfarande risk för extremt höga flöden på grund av kraftigt regn. Vi har ett stort jobb framför oss, säger Patrik Sönnerstedt, vakthavande befäl på räddningstjänsten.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Nattens oväder i Halland har enligt Patrik Sönnerstedt främst varit koncentrerat till Falkenberg och Varberg. Där har räddningstjänsten ryckt ut på larm om bland annat översvämningar och träd på vägen.

— Det har varit en kontinuerlig ström av samtal under hela natten. Kan man vara inne ska man såklart vara det och bor man i ett utsatt område är det viktigt att vidta åtgärder i god tid. Man kan förebygga med sandsäckar, pumpar och att bygga barriärer, säger han.

På onsdagsmorgonen är alla tåg mellan Varberg och Borås inställda och Hallandstrafiken varnar på sin hemsida för att oväder kan ställa till med tågstopp även på delar av västkustbanan som går mellan Göteborg och Malmö. Samtidigt är framkomligheten på flera vägar begränsade på grund av vatten och nedfallna träd på vägbanan.

"Ganska lugnt"

Söder om Göteborg är E6:an fortfarande avstängd i höjd med Kållered efter tisdagens regn. Trafikverkets prognos är att trafiken kan vara i gång igen efter 09. I Göteborg har natten inte varit lika stökig som tisdagen.

— Vi trodde att det skulle komma fler samtal relaterade till ovädret men det har varit ganska lugnt efter klockan tolv i natt, säger Anders Helmborn, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Men även här har stormen fortfarande påverkan på kollektivtrafiken: på sin hemsida noterar Västtrafik på onsdagsmorgonen över 100 pågående trafikstörningar varav många kopplade till ovädret.

Efter att SMHI tidigare i veckan gått ut med omfattande röda varningar i en hel rad län finns på onsdagen bara en kvar. Den gäller risk för extremt höga flöden i bäckar och diken i Halland och västra Kronobergs län, på grund av kraftigt regn.

Flera orangea varningar

Men flera orangea varningar, graden under den röda, finns för översvämningsrisk i anslutning till vissa vattendrag i Jämtland, Dalarna, Gävleborg, Halland och nordvästra Skåne. Gula varningar, steget under orange, finns för höga flöden på många håll och blåst längs kusterna.

Många vägar på andra håll i landet har också skadats.

Tågtrafiken i Dalarna och Jämtland har störningar, eller inställd trafik, på flera håll på grund av underminerade eller risk för underminerade banvallar.

Den senaste tidens blöta har dock gjort att det inte finns någon varning för brandrisk kvar i landet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!