Den nya covid-varianten Eris har kommit till Sverige. Arkivbild från tidigare virustest.
Den nya covid-varianten Eris har kommit till Sverige. Arkivbild från tidigare virustest. - Foto: Johan Nilsson/TT

Covid-varianten "Eris" har kommit till Sverige – bedöms vara ofarligt

En ny variant av covid-19 har kommit till Sverige. Men den tycks vara ofarlig - även för riskgrupper, uppger Johan Styrud, överläkare. Varje mutation har varit lite mindre farlig, säger han.


Det finns personer i Sverige som är smittade med den nya covid-varianten Eris, uppger Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Men rapporter från andra länder visar att den nya mutationen inte verkar vara särskilt farlig, enligt Johan Styrud, överläkare och ordförande i Stockholms läkarförening.

— Man blir inte alls lika sjuk som när covid-19 först kom till Sverige, och den verkar också vara mindre farlig än den senaste mutationen, även om allt är preliminärt, säger han till TT.

Symtomen på nya covidvarianten Eris

Symtomen är som vid en förkylning, lite ont i kroppen och feber.

Det finns än så länge få rapporter om hur riskgrupper påverkas av Eris, men de som finns visar på att smittan är ofarlig även för dem, uppger Johan Styrud.

Han tror inte att Eris kommer att innebära nya restriktioner i samhället för att begränsa smittan.

— Min personliga åsikt är nej. Jag kan inte se något argument för det. Smittan är så pass ofarlig att det inte skulle vara rimligt att göra den typen av stora inskränkningar som gjordes 2020 och 2021, säger han.

När det gäller vaccinationer är det för tidigt att svara på om de sprutor som allmänheten redan har tagit skyddar mot Eris, eller om det behövs nya doser.

Smittsam som en förkylning - enligt läkaren

Johan Styrud tror att smittsamheten kan vara högre jämfört med tidigare mutationer.

— Den kanske är ungefär lika smittsam som en förkylning. Förkylningar går som pesten i ett rum eller i ett flygplan, säger han.

Hur många som har fått smittan i Sverige är svårt att säga eftersom så få tester görs, enligt Johan Styrud.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!