Richard Jomshof (SD) försvarar sin rätt att kritisera islam. Arkivbild.
Richard Jomshof (SD) försvarar sin rätt att kritisera islam. Arkivbild. - Foto: Ali Lorestani/TT

Jomshof: Jag har bara försvarat yttrandefriheten

Sverigedemokraten Richard Jomshof står fast vid sin kritik av islam. Till TV4 Nyheterna säger Jomshof att han inte ångrar något av det han skrivit och att han endast försvarat yttrandefriheten.


— Det finns ingen som kan peka på sakfel i det som jag sagt för det är ju sant. Vi måste kunna ha åsikter, starka sådana också, det är ett demokratins fundament, säger han.

Oppositionen i riksdagen har begärt att Jomshof lämnar sin post som ordförande i justitieutskottet efter tweeten där han beskrev profeten Muhammed som en ”rövare” och ”massmördare”.

— Jag tycker att det är ett löjligt agerande. Som ordförande ska man granskas för den roll och det arbete man utför som just ordförande i ett utskott, säger han till TV4 på måndagen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) upprepade tidigare under dagen sin uppmaning till alla, inklusive Jomshof, att försöka kyla ner den säkerhetspolitiska krisen.

— Det här säkerhetshotet mot vår del av världen har ju funnits i många år, att en enskild ledamot i Sveriges riksdag twittrar någonting betyder naturligtvis ingenting. Det enda jag gjort är att försvara vår yttrandefrihet och det tänker jag fortsätta göra, säger Jomshof.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!