Pär Holmgren vill bli nytt språkrör. Arkivbild.
Pär Holmgren vill bli nytt språkrör. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Pär Holmgren vill bli nytt språkrör för MP

Pär Holmgren vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet efter Per Bolunds avgång vid partiets kongress i november, rapporterar Ekot.


Fakta: Miljöpartiets val av nya språkrör

I september hålls en rådgivande omröstning bland ombuden för att se om partiet ska ha ett eller två språkrör.

Frågan kommer att tas upp på kongressen oavsett vad utfallet blir i omröstningen. På kongressen gäller att om mer än två tredjedelars majoritet säger ja till att skrota två-språkrörs-modellen så gäller förändringen direkt. Om det blir en majoritet men under två tredjedelars majoritet så behövs ett andra beslut på nästa ordinarie kongress, som är 2025.

I september och oktober planeras kandidatutfrågningar.

Den 17 oktober måste riksvalberedningen komma med sitt förslag inför kongressen.

Per Bolunds efterträdare väljs på partiets kongress i Örebro den 17–19 november.

Holmgren har suttit i EU-parlamentet sedan 2019 och kandiderar nu både som språkrör och för att bli omvald som EU-parlamentariker.

— Det mesta av miljölagstiftningen vi har i Sverige kommer numera från EU-parlamentet, och EU i stort, och då blir det en enorm styrka för oss i Miljöpartiet att ha ett språkrör i varje parlament, säger Pär Holmgren till Ekot.

Förutom Pär Holmgren kandiderar även Daniel Helldén, Martin Marmgren, Magnus P Wåhlin, Torbjörn Nilsson, Linus Lakso, Carl Ståhle, Henrik Ölvebo och Henrik Blind.

Ungdomsförbundet Grön ungdom anser att det vore bättre med ett språkrör med motiveringen att medielandskapet har förändrats så pass mycket att det vore bättre för partiet att ha en tydlig röst utåt.

I september hålls en rådgivande omröstning i frågan då det blir upp till ombuden att säga sitt.

Av dem som kandiderar till att efterträda per Bolund är det bara Daniel Helldén som sagt att han kan tänka sig att leda partiet ensam.

TT
/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!