Nu skärper regeringen reglerna för A-traktorer. Arkivbild.
Nu skärper regeringen reglerna för A-traktorer. Arkivbild. - Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Nya skärpta regler för A-traktorer – detta gäller

Bälteskrav och endast en person per sittplats. Det är några av de nya kraven när reglerna för att få köra A-traktor skärps på torsdag.


Fakta: A-traktorer

En A-traktor är en ombyggd bil, som enligt lagen inte ska gå att köra fortare än 30 kilometer i timmen.

För att köra A-traktor krävs ett mopedkörkort (AM-kort) eller ett traktorkort. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort 16 år.

Den 15 juli 2020 ändrades regelverket för att även automatväxlade bilar ska kunna byggas om till A-traktorer. Det gjorde att det blev lättare att bygga om modernare bilar till A-traktorer och har bidragit till den stora ökningen av A-traktorer.

Sedan 2019 har antalet A-traktorer mer än fördubblats. I slutet av 2022 fanns det knappt 53 000 A-traktorer registrerade i Sverige, en ökning med 18 procent jämfört med föregående år. I hela Sverige finns 5 A-traktorer per 1 000 invånare.

De nya reglerna som regeringen har beslutat om innebär att:

+ Passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare,

+ Det får sitta endast en passagerare per sådan plats,

+ Den som färdas i en A-traktor ska använda bälte, och

+ Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen

Källa: Regeringen, Transportstyrelsen, Trafa.

Antalet A-traktorer har ökat drastiskt de senaste åren. Likaså har antalet olyckor kopplade till fordonstypen stigit. Regeringens nya regler presenterades i början av sommaren och träder i kraft den 31:e augusti.

Regeländringarna i trafikförordningen innebär att den som färdas i en A-traktor måste använda bälte, att passagerare måste sitta på en plats som är avsedd för passagerare och att endast en passagerare får sitta på respektive plats.

Högsta hastighet är 30 kilometer i timmen. Hastighetsbegränsningen införs som komplement till en befintlig regel: att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen.

Flera dödsolyckor

Regeländringarna kommer efter flera uppmärksammade olyckor, varav flera med dödlig utgång. Senast tidigare i augusti dog en 14-årig pojke i samband med en olycka i Växjö och i juni dog en tonåring när hans A-traktor voltade utanför Torsby.

Frågan har även varit uppe på EU-kommissionens bord och ett förslag som bland annat innefattar ett särskilt körkortskrav har skickats vidare till EU-parlamentet och EU-ländernas samlande organ ministerrådet för behandling.

"Tydliga signaler"

Enligt Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister, är A-traktorer viktiga för ungdomars frihet. Samtidigt är, hävdar han, skärpta regler nödvändiga.

"De regler som vi nu inför skickar tydliga signaler till ungdomar som kör A-traktor och underlättar även för polisen som ska övervaka att A-traktorn framförs på ett säkert sätt", sade Andreas Carlson i en kommentar i juni.

Regeländringarna gäller för den som färdas i en bil som är ombyggd till traktor, alltså en A-traktor. Däremot berörs inte de som färdas i vanliga traktorer, exempelvis jordbrukstraktorer, av de nya reglerna.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glatt på Asienbörserna

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.