Polis på plats vid brinnande sopcontainers vid oroligheterna på Rosengård i Malmö 2022. Arkivbild.
Polis på plats vid brinnande sopcontainers vid oroligheterna på Rosengård i Malmö 2022. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Nya åtal för påskupplopp i Rosengård

Tre unga män och en 16-årig pojke åtalas för grovt blåljussabotage efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände en koran vid Skånegården i utkanten av Malmö i april i fjol.


Både poliser och polisbussar skadades vid tillfället som är en del av det så kallade påskupploppet som inleddes på skärtorsdagen förra året.

De fyra är mellan 16 och 22 år, och åtalas för att ha tänt eld på barrikader man byggt upp av sopkärl och annat bråte i Rosengård – och sedan attackerat polisen med stenar när de kommit till platsen.

Upploppen inträffade sedan Rasmus Paludan beviljats tillstånd att hålla allmänna sammankomster för att bränna exemplar av koranen i Linköping och Norrköping. De kunde inte genomföras, men våldsamma upplopp utbröt.

Dagarna därpå spred sig oroligheterna till bland annat Malmö, Stockholm och Örebro. Ett stort antal personer har redan dömts till fängelse för grovt blåljussabotage efter upploppen.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!