Irans utrikesminister Amir Abdollahian. Arkivbild.
Irans utrikesminister Amir Abdollahian. Arkivbild. - Foto: Issei Kato/AP/TT

Irans dubbla krav på Sverige

Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte. Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.


Irans utrikesminister Amir Abdollahian ska ha diskuterat koranfrågan med sin svenske kollega Tobias Billström i anslutning till FN:s generalförsamlings möte i veckan, uppger landets utrikesdepartement.

Kraven kommer som ett villkor för att länderna ska återuppta sitt utbyte av ambassadörer, enligt ett uttalande.

I somras meddelade Iran att landet inte planerade att skicka en ny ambassadör till Sverige och att Sveriges ambassadör inte skulle släppas in i landet.

"Angående utbyte av ambassadörer väntar vi på åtgärder i frågan om den heliga koranen i Sverige", ska Amir Abdollahian ha sagt till Billström i New York, enligt ett uttalande.

Han uppmanade även Sverige att släppa Hamid Noury, som 2022 i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för delaktighet i massavrättningar i Iran 1988. Domen överklagades av både försvar och åklagare.

"Vi förväntar oss att den svenska regeringen kommer att fatta ett klokt och modigt beslut i överklagandeprocessen och släppa herr Noury", ska ministern ha sagt enligt uttalande.

TT
/
/
/
Senaste nytt

S vill snabbutreda bankskatt

Kraftiga snöfall i Tyskland – flyg ställs in

De kraftiga snöfall som drog in över södra Tyskland på fredagskvällen väntas fortsätta under lördagen och leder nu till störningar i flygtrafiken, rapporterar Deutsche Welle.

Avesta: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

"Villainbrott på landsbygden, nordost om Avesta.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 2 december

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

1 timme sedan
Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken. En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

1 timme sedan
Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.