Irans utrikesminister Amir Abdollahian. Arkivbild.
Irans utrikesminister Amir Abdollahian. Arkivbild. - Foto: Issei Kato/AP/TT

Irans dubbla krav på Sverige

Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte. Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.


Irans utrikesminister Amir Abdollahian ska ha diskuterat koranfrågan med sin svenske kollega Tobias Billström i anslutning till FN:s generalförsamlings möte i veckan, uppger landets utrikesdepartement.

Kraven kommer som ett villkor för att länderna ska återuppta sitt utbyte av ambassadörer, enligt ett uttalande.

I somras meddelade Iran att landet inte planerade att skicka en ny ambassadör till Sverige och att Sveriges ambassadör inte skulle släppas in i landet.

"Angående utbyte av ambassadörer väntar vi på åtgärder i frågan om den heliga koranen i Sverige", ska Amir Abdollahian ha sagt till Billström i New York, enligt ett uttalande.

Han uppmanade även Sverige att släppa Hamid Noury, som 2022 i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för delaktighet i massavrättningar i Iran 1988. Domen överklagades av både försvar och åklagare.

"Vi förväntar oss att den svenska regeringen kommer att fatta ett klokt och modigt beslut i överklagandeprocessen och släppa herr Noury", ska ministern ha sagt enligt uttalande.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Sis anmäler inte våldsbrott på ungdomshem

Kliver Europa fram för Ukraina om USA backar?

Ukraina larmar om att kriget kan vara förlorat om USA tar ett kliv tillbaka. Det europeiska stödet trappas upp, men inte nödvändigtvis tillräckligt. Man ska inte ta för givet att de europeiska länderna skulle öka sitt stöd bara för att USA minskar sitt, säger analytikern Björn Fägersten.

"Musk kommer inte ge sig"

Strejken mot Tesla har nu spridit sig utanför Sveriges gränser. Men att bilföretaget går med på IF Metalls krav om kollektivavtal är knappast troligt, menar experter. Det skulle vara en för stor risk för Elon Musk, säger den tyske branschgurun professor Ferdinand Dudenhöffer till TT.

Pisachefen: Svensk skola behöver mer disciplin

De svenska resultaten i kunskapsmätningen Pisa väcker reaktioner på OECD:s huvudkontor i Paris. Det är en besvikelse att se detta bakslag, säger Pisachefen Andreas Schleicher till TT. Hans budskap är tydligt: Det behövs mer disciplin och engagemang i svenska klassrum.

Terapi gav effekt vid klimatångest

Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.

Kinas export ökar

Den kinesiska exporten ökade i november med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Samtidigt minskade importen med 0,6 procent.