26 irakiska medborgare tvångsutvisades i morse från Sverige. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

26 irakiska medborgare tvångsutvisade

26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen, bekräftar Kriminalvården för SVT Nyheter.


På tisdagsmorgonen rapporterade Ekot i Sveriges Radio att ett specialchartrat flygplan lyft från Arlanda mot Bagdad. Ombord fanns 26 irakiska medborgare tillsammans med personal från Kriminalvårdens transporttjänst och poliser.

Kriminalvården bekräftade på tisdagseftermiddagen för SVT att myndigheten genomfört transporten av de 26 personerna, som mottagits i Irak.

Irak har tidigare inte velat ta emot personer som tvångsutvisats från Sverige, men det förhållningssättet kan nu ha förändrats. Enligt Ekot har samtal mellan länderna pågått under en tid om hur irakiska medborgare som inte återvänder frivilligt ska hanteras.

Ingen representant från den svenska regeringen har velat kommentera uppgifterna om tvångsutvisningen.

TT har sökt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och utrikesminister Tobias Billström (M), vars pressekreterare hänvisar frågan vidare till Utrikesdepartementet.

Utrikesdepartementet (UD) skriver att samtal har förts mellan Sverige och Irak, utan att gå in närmare på dagens utvisning.

”Det finns dialog och samarbete mellan Sverige och Irak på många olika områden. Inom ramen för samarbetet sker kontinuerliga samtal på olika nivåer. I övrigt vill vi i nuläget inte kommentera innehållet i dessa samtal”, skriver UD.

TT
/
/
/
SVT
/
/
Senaste nytt

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.

Kristianstad: Polisen rapporterar om brand

"Brand i kyrka, Vittskövle.", skriver polisen på sin hemsida.

Mordet på Emporia: Tre häktningar hävs

Tingsrätten har hävt häktningar för tre av de totalt sju personer som står åtalade för mordet på köpcentrumet Emporia i Malmö i augusti 2022, rapporterar Sydsvenskan.

Stor vaccinatör dumpas efter fuskavslöjande

1 timme sedan
Region Stockholm säger upp sitt avtal med bolaget Svea Vaccin på grund av "allvarliga brister i företagets hantering av vaccinering", meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Äldre kvinna hittad död – en gripen

1 timme sedan
En äldre kvinna hittades på eftermiddagen död i en bostad i Skellefteå kommun. En man i 50-årsåldern har grirpits, uppger polisen.