Moderaternas partisekreterare Karin Enström. Arkivbild.
Moderaternas partisekreterare Karin Enström. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

M vill förändra vetot för vindkraft

Moderaternas partiledning vill att det kommunala vetot för vindkraft görs om. Nuvarande process fördröjer utbyggnaden. Förslaget kan vålla debatt på partiets stämma i oktober.


Moderaternas partistyrelse har nu presenterat sina förslag inför partiets stämma i Umeå om några veckor.

Där ingår förslag som spänner över en rad politikområden med parollen "Säkrare, grönare, friare".

Ett förslag är att förändra det kommunala vetot för vindkraft. I dag kan kommuner säga nej till vindkraftsetableringar relativt sent i en process. M-ledningen vill nu att kommunerna ska tvingas ge besked tidigare.

Vindkraft på kort sikt

"Allt för ofta kommer vetot in sent i handläggningsprocessen och utan att det ställs krav på motivering. Det skapar stora onödiga kostnader både för det privata och det offentliga", skriver partiledningen i sin proposition.

"På kort sikt är utbyggnaden av vindkraften vårt bästa alternativ för att i stor omfattning få på plats mer fossilfri elproduktion."

Karin Enström, M:s partisekreterare, säger att det inte handlar om att slopa vetot helt.

— Vi kommer inte att hinna bygga kärnkraftverk tills i morgon, alltså behöver vi en mix av sol, vind och vatten och kärnkraft.

— Vi måste öppna upp så att det är så goda förutsättningar som möjligt att klara hela omställningen.

Hon understryker att det måste finnas en lokal acceptans för klimatomställningen.

— Det är bra att kommunen får komma in tidigare.

TT: Tycker du att ni var tydliga mot väljarna gällande det här i valrörelsen?

— Vi hade stort fokus på kärnkraft, eftersom det är planerbart och ger stabilitet i elsystemet, men den behöver kompletteras.

Vill utöka kommunala vetot

Frågan kan bli omdebatterad på M-stämman. Oliver Rosengren, förbundsordförande för Moderaterna i Kronoberg, föreslår i stället att det kommunala vetot utökas.

"Kommunernas vindkraftsveto bör utvidgas till att omfatta alla vindkraftverk där det finns invånare som bor i kommunen som berörs, inte bara de vindkraftverk som ska vara belägna i kommunen eller har en viss höjd", skriver han i en motion.

Anna Tenje, socialförsäkringsministern och partistyrelsens andre vice ordförande, tror att vindkraften kan vålla diskussion.

— Vi vet att vindkraft älskas inte av alla, och det är inte alla som vill ha vindkraft i sin kommun. Det är många, tror jag, som inte vill ha vindkraften på sin bakgård. Det här är en sådan fråga som vi får stöta och blöta.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!