Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund /TT

Ansiktsigenkänning och drönare – så vill regeringen utöka kameraövervakningen

Regeringen och SD vill förbättra polisens möjligheter till kameraövervakning.


Ett antal frågor ska utredas i ett så kallat snabbspår i regeringskansliet.

Det handlar om att polisen ska få använda ansiktsigenkänning för att identifiera gängmedlemmar, automatisk avläsning av registreringsskyltar och även ge polisen direktåtkomst till extern kameraövervakning till exempel från vägkameror.

Regeringen vill även att polisen ska få ökade möjligheter att kameraövervaka med drönare.

— Det är ett initiativ som har stor operativ betydelse både för att förhindra och förbygga skjutningar och sprängningar, men också om de ägt rum hitta, gripa och lagföra skyldiga, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

TT
/
/
Senaste nytt

Sis anmäler inte våldsbrott på ungdomshem

Kliver Europa fram för Ukraina om USA backar?

Ukraina larmar om att kriget kan vara förlorat om USA tar ett kliv tillbaka. Det europeiska stödet trappas upp, men inte nödvändigtvis tillräckligt. Man ska inte ta för givet att de europeiska länderna skulle öka sitt stöd bara för att USA minskar sitt, säger analytikern Björn Fägersten.

"Musk kommer inte ge sig"

Strejken mot Tesla har nu spridit sig utanför Sveriges gränser. Men att bilföretaget går med på IF Metalls krav om kollektivavtal är knappast troligt, menar experter. Det skulle vara en för stor risk för Elon Musk, säger den tyske branschgurun professor Ferdinand Dudenhöffer till TT.

Pisachefen: Svensk skola behöver mer disciplin

De svenska resultaten i kunskapsmätningen Pisa väcker reaktioner på OECD:s huvudkontor i Paris. Det är en besvikelse att se detta bakslag, säger Pisachefen Andreas Schleicher till TT. Hans budskap är tydligt: Det behövs mer disciplin och engagemang i svenska klassrum.

Terapi gav effekt vid klimatångest

Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.

Kinas export ökar

Den kinesiska exporten ökade i november med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Samtidigt minskade importen med 0,6 procent.