Bilförare över 65 med adhd-diagnos är inblandade i trafikolyckor betydligt oftare än de utan. Arkivbild.
Bilförare över 65 med adhd-diagnos är inblandade i trafikolyckor betydligt oftare än de utan. Arkivbild. - Foto: Thomas Johansson/TT

Äldre med adhd krockar oftare än andra

Bilförare i 70-årsåldern som har en adhd-diagnos löper en ökad risk att krocka när de kör bil, enligt en amerikansk studie.


Fakta: om studien

Totalt ingick 2 800 personer mellan 65 och 79 år i studien. Av dessa hade 2,6 procent en adhd-diagnos. Forskarna hämtade data från sjukvården i fem amerikanska städer mellan 2015 och 2019.

Studien är en del av ett pågående projekt som heter Long Road med syftet att studera äldre bilförare i USA.

Källa: Jama Network Open

Äldre bilförare som har adhd är oftare inblandade i trafikolyckor än de utan diagnosen. Det gäller för både män och kvinnor, enligt forskare som har gått igenom amerikansk data.

I studien, som publicerats i Jama Network Open, ingick 2 800 bilförare mellan 65 och 79 år. Av dessa hade omkring 2,6 procent adhd och förekomsten av trafikincidenter i den gruppen jämfördes med förekomsten bland dem utan diagnos.

Enligt studien kunde adhd kopplas till en 74 procents ökad risk för att vara inblandad i en krock och en 50 procents ökad risk att få trafikböter, jämfört med för en äldre bilförare utan diagnos. Forskarna såg också en något högre risk att vara inblandade i situationer som krävde snabb inbromsning. Kopplingen kvarstod även när forskarna tog hänsyn till andra sjukdomar.

”Vi vet ganska lite om adhd bland seniorer. Populationen blir äldre och det är allt fler äldre som kör bil ute på vägarna”, säger professor Guohua Li, professor i epidemiologi och en av studieförfattarna i en presskommentar.

Adhd är en diagnos som ofta innebär svårigheter att koncentrera sig och svårigheter med impulskontroll. Diagnosen ökar bland unga men också bland äldre, i USA liksom i Sverige.

”Våra fynd pekar på att effektiv diagnostisering och kliniskt stöd för äldre med adhd behövs för att främja säkerhet och ett hälsosamt åldrande”, säger Yuxin Liu, forskare vid Colombia University och studiens huvudförfattare i en kommentar.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!