Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Pehrson orolig efter Hamasledares uppmaning: "Bisarra hyllningar av denna slakt"

Hamas attacker i Israel och uppmaningar om våld "överallt" oroar arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Han tänker lyfta frågan om antisemitism i nationella säkerhetsrådets möten.


— Jag känner en stor oro tillsammans med judiska församlingar, synagogor och skolor över hela Sverige. Den vidriga terrorattacken som skedde i Israel får effekter i Sverige. Man ser bisarra hyllningar av denna slakt av människor i Israel, säger Johan Pehrson.

Tidigare i veckan uppmanade en Hamasledare muslimer att "visa sin vrede överallt", vilket Pehrson tolkar som en uppmaning till attacker på "enskilda judar, församlingar och skolor i västvärlden och i Sverige".

Pehrson lyfter fram det förslag som regeringen lade i september om att höja det årliga statsbidraget för säkerhetsåtgärder till bland annat trossamfund med 30 miljoner kronor.

— Det ska underlätta att skydda trossamfund efter behov.

Störst behov har judiska församlingar och skolor, säger han.

Pehrson säger att det finns ett omfattande problem med antisemitism i just skolmiljö.

— Vi har ganska återkommande vittnesmål om att barn och ungdomar med judisk bakgrund känner sig utsatta och trakasserade. Det förekommer. Uttalanden som det från Hamas, om att judar är tillåtna mål, sätter i gång mekanismer. Det ökar risken att personer gör något, ensamma eller i grupp, mot judar i Sverige.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!