Daniel Helldén i samband med dagens pressträff.
Daniel Helldén i samband med dagens pressträff. - Foto: Christine Olsson/TT

Nominerad men inte given som språkrör

Nominerad – men långt ifrån given som nytt språkrör för Miljöpartiet. Det är statsvetaren Niklas Bolins bedömning av Daniel Helldén. Uppgifter om en konflikt mellan Helldén och Märta Stenevi är besvärande, påpekar han.


Även om valberedningen nu gjort sitt val, kan det finnas motkandidater när partiet samlas för kongress. Bland övriga namn finns till exempel Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog och som nu sitter i Europaparlamentet.

Miljöpartiet skiljer sig från övriga partier i Sverige. Det finns en viss konkurrens på kongressen även om vi inte vet hur många som kommer att ställa upp i slutändan, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet och som länge studerat just Miljöpartiet.

Inte givet

Bolin påpekar att när till exempel Stenevi valdes var det inte med någon överväldigande majoritet och likaså när Per Bolund valdes så fanns det tydliga motkandidater.

— Det är inte givet på förhand även om man måste ge Helldén en viss favoritstämpel. Jag håller det inte som otroligt att det blir en hyfsat jämn omröstning, säger han och nämner just Pär Holmgren som en huvudsaklig motkandidat.

Den senaste tidens medieuppgifter om en spricka där Stenevi vill se en helt annan kandidat, påpekar Niklas Bolin är besvärande utan att veta exakta detaljer.

— Stämmer det så skapar det en otroligt svår situation att gå in ett samarbete där man redan från start är oense.

Olika inriktningar

De båda anses ha två olika inriktningar, där Helldén håller klimatfrågan främst medan Stenevi vill låta partiet lyfta flera områden. Traditionellt sett har också MP varit tydligt med att språkrören ska kunna komplettera varandra, påpekar Bolin.

— Det som nu försvårar är att Stenevi vill bredda partiet och det är svårt att sikta på att bli bredare och samtidigt fokusera på en enskild fråga, det säger sig själv. Ett parti som ligger kring fyraprocentsspärren kanske måste profilera sig mot det man är bra på.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!