Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Belgiens premiärminister Alexander de Croo lade ned blomsterkransar vid en minnesplats för de mördade svenskarna i Bryssel i onsdags.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Belgiens premiärminister Alexander de Croo lade ned blomsterkransar vid en minnesplats för de mördade svenskarna i Bryssel i onsdags. - Foto: Martin Meissner/AP/TT

Terrordådet mot svenskar i Bryssel: Gärningsmannen hade rymt från fängelse

Mannen som identifieras i belgiska medier som 45-åriga Abdesalem Lassoued och som sköt två svenskar till döds i Bryssel i måndags var tidigare dömd och hade suttit i fängelse, skriver TT.


I januari 2005 dömdes Abdesalem Lassoued till 26 års fängelse för två mordförsök samt fylleri i Tunisien, rapporterar De Standaard. Den belgiska tidningen beskriver det som att han var föremål för det tunisiska rättsväsendet en längre tid och även dömts till kortare fängelsestraff dessförinnan.

En januarinatt 2011 – när den så kallade Jasminrevolutionen skakade om Tunisien och blev ett startskott för den arabiska våren – rymde Lassoued från fängelset tillsammans med en grupp medfångar.

Det var då Lassoued korsade Medelhavet och hamnade i Europa: först i Italien, senare i Norge och Sverige, och till sist i Belgien.

Begärde utlämning

Abdesalem Lassoued sökte asyl i flera länder och fick avslag på en ansökan i Belgien 2019, men stannade ändå kvar, illegalt. Redan 2016 hade belgiska myndigheter fått information från andra länder om att mannen uppvisade tecken på radikalisering. Den 4 mars 2021 fick han formellt besked om att han var tvungen att lämna Belgien, men det gjorde han inte.

De Standaard har gått igenom belgisk dokumentation och funnit att belgisk säkerhetstjänst tittade närmare på Abdesalem Lassoued i juni 2022, sedan han rapporterades bete sig märkligt på en moské. I samband med det tog belgarna också kontakt med tunisiska myndigheter och fick kännedom om det fängelsestraff som han hade rymt ifrån.

Ett par månader senare, i augusti 2022, skickade Tunisien en första formell begäran om att Lassoued skulle utlämnas. Men begäran blev liggande hos en åklagarkammare utan åtgärd.

"Olycklig kombination"

31 likadana ärenden kom in till åklagarna under förra året, men Lassoueds var det enda som inte behandlades, enligt Belgiens riksåklagare Johan Delmulle.

— Jag kan bara dra slutsatsen att den enda orsaken är en olycklig kombination av omständigheter, där ärendet lades på is och tappades ur sikte, sade riksåklagaren Johan Delmulle vid en presskonferens på fredagen, i samband med att Belgiens justitieminister meddelade sin avgång med anledning av det som hänt.

Belgiens regering gjorde i ett första skede gällande att Tunisien inte hade velat ta emot sin medborgare, men så visade sig inte ha varit fallet.

Det var i måndags som två svenskar sköts ihjäl och en tredje skadades i den belgiska huvudstaden. Dådet skedde inför EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien i den belgiska huvudstaden.

45-årige Lassoued sköts ihjäl av polis på ett kafé i tisdags morse.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!