Branden i en olaglig deponi i Botkyrka kommun pågick i flera månader. Arkivbild.
Branden i en olaglig deponi i Botkyrka kommun pågick i flera månader. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sopbranden i Botkyrka spred gift i luften i flera månader: "Farliga nivåer"

Branden i ett olagligt sopberg i Botkyrka söder om Stockholm för snart tre år sedan hade stor påverkan på luftkvaliteten för boende runtomkring.


Den stora branden pågick mellan december 2020 och slutet av februari 2021 i ett övergivet sopberg som dumpats av bolaget Think Pink i Kagghamra i Botkyrka.

Under vissa dagar som branden pågick förekom kraftigt förhöjda nivåer av skadliga kemikalier i luften i närliggande bostadsområden, enligt en ny studie från Stockholms universitet. Bland annat gällde det partikelformiga tungmetaller såsom bly och aromatiska kolväten (PAH). Men halterna var fortfarande under gränsvärdena.

Luftburna partiklar

Även koncentrationen av luftburna små partiklar (PM2,5) och grova partiklar (PM10) ökade påtagligt när vinden blåste från brandriktningen, och här går det enligt forskarna inte att utesluta att gränsvärdena överskreds.

Analyser pågår för att se hur långt bort utsläppen spreds, men vissa dagar observerades föroreningar från branden i centrala Stockholm, mer än 35 kilometer bort.

"Om vi antar att dessa utsläpp liknade eller sannolikt var giftigare än de från skogsbränder, så var det flera dagar då luftföroreningarna nådde ohälsosamma och till och med farliga nivåer under flera timmar", säger Karine Elihn, en av forskarna bakom studien, enligt ett pressmeddelande.

Flera håll i landet

När branden hade släckts blev luftkvaliteten snabbt normal igen, enligt studien som publiceras i tidskriften Atmospheric environment.

Bolaget Think Pink misstänks för att ha dumpat giftiga sopor på flera håll i landet och åtal för grovt miljöbrott väntas om någon månad.

Det bedöms enligt åklagare i fallet vara det största grova miljöbrott som åklagarmyndighet och polismyndighet har utrett i Sverige.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!