I slutet av oktober ledder orkanen Otis till omfattande översvämningar och förstörelse i Acapulco i Mexiko. Drabbade områden blev utan ström och mobiltelefontäckning.
I slutet av oktober ledder orkanen Otis till omfattande översvämningar och förstörelse i Acapulco i Mexiko. Drabbade områden blev utan ström och mobiltelefontäckning. - Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Dyr nota väntar när världen inte klimatanpassar

Det kommer att kosta betydligt mer att anpassa världen till klimatförändringarna än vad man trott tidigare. Dessutom har takten i anpassningarna stannat av, vilket leder till ännu saftigare nota, enligt en ny FN-rapport.


Inför det stundande klimatmötet COP28 i Dubai presenterar FN:s miljöprogram Unep en lägesrapport för hur det går för världens länder att anpassa oss till den värld som klimatförändringarna innebär.

Det är ingen ljus bild som expertpanelen ger oss. Arbetet är både långsamt och otillräckligt. Resultatet, enligt "Adaptation gap report", är att vissa saker redan är för sent att åtgärda.

Stora summor

Det handlar framförallt om insatser för att möta de värmeböljor, översvämningar och andra extremväder som ökar i antal och intensitet. Kostnaderna bara för världens utvecklingsländer kommer att landa på uppemot 387 miljarder amerikanska dollar per år, motsvarande 4 250 miljarder kronor, de kommande åren, enligt rapporten.

”Under 2023 har klimatförändringarna än en gång lett till mer förstörelse och blivit mer dödliga. Temperaturrekorden skenade medan stormar, översvämningar, värmeböljor och skogsbränder orsakade förödelse”, säger Inger Andersen, chef för Unep i en presskommentar.

Behoven av finansiellt stöd för utvecklingsländerna ligger upp till 18 gånger högre än i dag. Detta trots att det under klimatmötet COP26 i Glasgow kom löften om att fördubbla det ekonomiska stödet till utvecklingsländerna.

Måste investera nu

Att öka investeringarna för att skapa motståndskraft nu kommer kunna leda till minskade kostnader i framtiden. Forskning pekar till exempel på att varje miljard dollar som nu investeras för att stärka kuststäder mot översvämningar kan leda till 14 miljarder i minskade kostnader för skador som annars kommer att uppstå.

Rapportförfattarna presenterar tre huvudspår för hur den här utvecklingen kan åtgärdas: internationell offentlig finansiering för anpassning, nationell finansiering och finansiering från privat sektor. Ytterligare åtgärder är bland annat att implementera artikel 2.1i Parisavtalet där finansiella flöden styrs mot företeelser som leder till minskade koldioxidutsläpp och mer motståndskraftiga samhällen.

“Det här betyder att världen omedelbart måste begränsa utsläppen av växthusgaser och öka anpassningarna för att skydda sårbara grupper. Inget av detta händer”, säger Inger Andersen.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade Arabemiraten den 30 november till 12 december.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!