Hur porrsurfade svenskarna 2023?
Hur porrsurfade svenskarna 2023? - Foto: Stella Pictures & Henrik Montgomery/TT

Så porrsurfade svenskarna 2023: Populäraste kategorierna och sökorden

Porrsajter har hundratals miljoner besök i månaden – i Sverige registreras fler besök än hos Hemnet. Porren bygger på tvång, enligt kritiker, men är den stora konsumtionen skadlig?
– Det är ju väldigt mycket känslor med i den här debatten, säger sex- och kroppsupplysaren Sanna Vanno.


Varje månad tittar hundratals miljoner människor på porr. Enligt en rad statistikföretag lockar de största porrsidorna globalt sett fler besökare än vad sajter och plattformar som Reddit, Amazon, Tiktok och Netflix enskilt har.

Pornhub, den kanske mest välkända porrsajten i världen, listar själva att de har i genomsnitt 33 miljoner besökare inom EU varje månad. Statistik från kommersiella webbstatistikföretaget Similarweb som TT tagit del av listar Pornhub konsekvent som jämnstor med, eller större än, konkurrenten Xvideos – som anger att de har 160 miljoner besökare per månad i EU.

Porr är stort på nätet. Men hur den påverkar den som tittar är en mångfacetterad fråga med svar som ofta kräver längre förklaringar.

I Sverige pekar statistik på att de som porrsurfar är fler än de som besöker Hemnet eller Blocket. Pornhub och Xvideos anges få sammanlagt nästan 4 miljoner unika besök per månad från Sverige.

Porrsajterna själva publicerar inte detaljerad statistik på samma sätt som andra stora onlineplattformar. Det tydliga undantaget är Pornhub som årligen kommer med en statistikgenomgång. För 2022 framgår att Sverige är på plats 19 när det gäller besök på sajten. Listan toppas av USA följt av Storbritannien, Frankrike, Japan och Mexiko.

Pornhub har även listat vad besökare från de olika länderna helst tittar på. Amerikanska porrsurfare tycks exempelvis föredra gruppsex och mörkhyade, britter vill se äldre kvinnor och lesbiskt och japaner vill ha ocensurerat och tecknat i större utsträckning än besökare från andra länder.

Så porrsurfade svenskarna 2023 

Här är de vanligaste söktermerna: swedish, milf, lesbian, big ass, svensk, anal och hentai.

Och det här tittas mest på i Sverige: anal, lesbian, mature, threesome och milf. 

Svenska porrsurfare söker främst efter analsex, enligt Pornhubs statistik.

Här kan  du läsa om hur svenskarna porrsurfade 2022.

Vanligaste söktermerna och vad det tittas mest på enligt Pornhubs statistik.

"Mycket känslor"

Innehållet på porrsajterna är av sin natur kontroversiellt. Allt som rör nakenhet och sexualitet är intimt kopplat till frågor om integritet, sociala strukturer och etik. Kritiker pekar ofta på att stora delar av porren bygger på tvång, övergrepp och sexuella maktstrukturer.

— Det är ju väldigt mycket känslor med i den här debatten. Mycket av problemet kommer av att man blandar känslor man känner kring porrproduktion med att folk ser på porr, säger Sanna Vanno, sex- och kroppsupplysare.

Vanno understryker att hon inte per definition försvarar porren, men tycker att diskussionen kring den behöver breddas.

— Exemplen som lyfts är ofta det mest extrema. Men precis som på övriga internet finns allt möjligt, mycket fint och minst lika mycket fult. Oavsett är det sällan materialet bara dyker upp, du behöver veta vad du ska söka efter.

Hon får medhåll av Jack Lukkerz, sexolog knuten till Malmö universitet:

— Jag förnekar inte att det finns filmade övergrepp inom porren. Men diskussionen blir ofta lite sned och bitvis stigmatiserande. Mot-sidan har många och rimliga argument men för-sidan blir ofta förpassad till det fula och dåliga, och den förkastliga sexualiteten.

Är det farligt att titta på porr?

TT: Men är det farligt att titta på porr?

— Den absoluta majoriteten av forskningen som finns kan inte fastställa ett orsakssamband mellan porr och negativa konsekvenser. Ja, det finns studier som länkar samman högt porrtittande med att ha svårt att få stånd exempelvis. Men var det potensproblemen som ledde till mer porrtittande eller tvärtom, där finns inget tydligt svar, säger Sanna Vanno.

— Vad som är hönan eller ägget är svårt att fastställa. Inom porren finns även stereotypa könsroller och sexuella uttryck, men det är samtidigt en spegling av samhället i stort och kanske något vi borde diskutera mer övergripande, säger Jack Lukkerz.

Män porrsurfar oftare än kvinnor, men fördelningen varierar kraftigt beroende på vilket land och vilken sajt statistiken avser.

Har porr negativ påverkan?

2021 kom Barnombudsmannen med en forskningsöversikt kring porrens påverkan på barn och unga. Där framgick att negativa konsekvenser, som sämre mental hälsa och sexuellt aggressivt beteende ökade med en större porrkonsumtion. Exakt hur stor påverkan varierade dock kraftigt mellan olika studier.

— Oavsett vilka känslor man har inför porren brukar de flesta vara överens om att vi inte ska ha dömande samtal med barn och unga. Men när vi säger att porr är filmade övergrepp och att det aldrig går att veta om de som är med i porr gör det av egen fri vilja, då lägger vi ganska mycket skuld på barnen när de ändå tittar på porr, säger Sanna Vanno.

I Barnombudsmannens rapport plockas en studie upp där det framgår att omkring 90 procent av både pojkar och flickor tycker att porr är en del av vardagen och att det är naturligt att titta på porr.

— Det kanske är en utopi men om vi kunde öppna för samtal med unga på ett icke-dömande sätt kring porren tror jag mycket skulle vara vunnet. Porren förtjänar inte den här uppmärksamheten, men den tar plats eftersom vi generellt har svårt att diskutera sex på ett öppet sätt, säger Jack Lukkerz.

Oberoende statistik över vilka som porrsurfar och hur ofta är i princip omöjlig att få fram då de största sajterna inte publicerar "intern information".
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!