Svenska fängelser och häkten riskerar att bli en 'krutdurk' när dubbelbeläggning blir standard för att minska platsbristen, enligt Seko. Arkivbild.
Svenska fängelser och häkten riskerar att bli en 'krutdurk' när dubbelbeläggning blir standard för att minska platsbristen, enligt Seko. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

"Krutdurk" när dubbelbeläggning blir standard

Det råder akut platsbrist i svenska fängelser och häkten, och för att underlätta situationen genomför Kriminalvården just nu en rad åtgärder. En av dem är att celler större än sex kvadratmeter förbereds för att kunna ta emot två intagna.


Men det finns stora risker med att dubbelbelägga cellerna eftersom de inte är byggda för det, varnar Christer Hallqvist, ordförande för Sekos avdelning för Kriminalvården.

— Risken är ju att Kriminalvården håller på att bli en krutdurk, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

När två intagna låses in och då måste samsas om samma yta ökar risken för hot och våld, menar Christer Hallqvist och påminner om upproret på fängelset i Tidaholm på 1990-talet.

— Det var också en frustration på grund av en förtätning av intagna, men då hade vi inte dubbelbeläggning, säger han.

En annan åtgärd som Kriminalvården har vidtagit för att skapa fler platser är att bygga om två tredjedelar av besöksrummen på anstalter i säkerhetsklass 1 och 2 till celler.

TT
/
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!