Hur vanligt är stalking?
Hur vanligt är stalking? - Foto: Pexels och Stella Pictures

Utsatt för en stalker? Det här ska du aldrig göra: "Eskalerar"

Enligt Susanne Strand, docent i kriminologi vid Örebro universitet, är stalking vanligare än man tror. Och det finns någonting som man, som utsatt, bör undvika att göra.
– Det gör att det hela eskalerar, snarare än avtar, säger Strand till Nyheter24.


De allra flesta har, genom populärkulturen, kommit i kontakt med fenomenet "stalking". Men vad innebär det egentligen, i verkliga livet, att bli stalkad?

Susanne Strand, som är docent i kriminologi vid Örebro universitet och som är forskningsledare i forskargruppen Stalkning och Partnervåld (SToP), berättar för Nyheter24 att det finns en utbredd definition av stalking.

– Den säger att stalking är när någon tar upprepade kontaktförsök, mot den utsattas vilja, vilket skapar oro eller rädsla. 

Experten: Här är 5 typer av stalkers du kan råka ut för

Vad är stalking? 

En viktig faktor i definitionen av stalking är att man måste ha sagt nej. 

– Man kan till exempel inte stalka någon man är tillsammans med, för då har man sagt ja till relationen. Sedan får man inte bete sig hur som helst i ett förhållande, men den typen av kontrollerande eller förföljande beteende kallas då våld i nära relationer. Det kallas inte stalking, förklarar Susanne Strand och fortsätter:

– Har man däremot gjort slut, då har man indirekt sagt "nej, jag vill inte ha mer kontakt med dig" och då kan det bli tal om stalking. 

Den andra viktiga faktorn, för att ett agerande ska kunna kategoriseras som stalking, är att det alltså sker upprepade försök till kontakt med den utsatta.

– Och så är det just det här att man ska bli orolig och känna rädsla. Upplever du inte det, då är det inte stalking, konstaterar Strand.

Stalking är, med andra ord, inte ett brott i sig, utan ett beteende. Inom detta beteende kan det dock förekomma handlingar som i sig är brottsliga. 

Är Felix Åkerlund fri från sin stalker i dag? • Nya kusliga samtalen

Hur vanligt är stalking?

Men hur vanligt är egentligen stalking i Sverige? 

– Det är vanligare än man tror, konstaterar Susanne Strand.

– Brottsförebyggande rådet gjorde en studie år 2006, och det är ju nästan 20 år sedan, men då kom man fram till att nio procent någon gång hade varit utsatta för stalking och vid den tidpunkten så var det jämförbara siffror i Tyskland, Österrike och andra länder i Europa.

Men enligt Strand har sociala medier gjort att det finns en helt ny arena där stalking kan äga rum, vilket sannolikt lett till att det blivit än vanligare. 

– Man kan nog med fog säga att det har ökat, men frågan är hur mycket. Man kan tänka sig att det motsvarar det man hittat i USA, Storbritannien och Australien, som haft särskilda stalkinglagar ganska länge, där man brukar prata om 15-20 procent som blivit utsatta.

Experten: Det kännetecknar en kvinnlig stalker

Därför ska du aldrig ta kontakt med din stalker

Tidigare har Susanne Strand berättat för Nyheter24 vad man ska göra om man är utsatt för en stalker. Men det finns också en sak som man inte ska göra: svara på stalkerns kontaktförsök.

– Det här beror på att det är precis just det som stalkern vill. Stalkern vill ha kontakt, förklarar Strand.

– Det spelar ingen roll om kontakten är att den utsatta ringer och säger "sluta höra av dig, jag vill inte att du hör av dig, förstår du inte det?". Många jag pratar med har ju en tanke om att stalkern måste förstå vad den håller på med, men det gör den inte, utan de vill ha kontakt och tänker i stället "yes, nu fick jag kontakt, nu får jag möjlighet att prata mer". Det gör att det hela eskalerar, snarare än avtar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!