Skylt uppsatt av Fagersta kommun som varnar för afrikansk svinpest på vildsvin i Fagersta. Bild från september.
Skylt uppsatt av Fagersta kommun som varnar för afrikansk svinpest på vildsvin i Fagersta. Bild från september. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Gård på Öland ska testas för svinpest

En gård i Mörbylånga på Öland ska testas för förekomst av afrikansk svinpest enligt beslut från Jordbruksverket, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.


Gården är belagd med tillträdesförbud och djuren hålls isolerade.

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast inom en vecka.

Tidigare under hösten konstaterades de första fallen av svinpest i Sverige, då smittade vildsvin hittades i Fagersta. Än så länge har inga fall bekräftats utanför det området.

Enligt den senaste statistiken från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har 60 smittade vildsvinskadaver hittats i kärnområdet kring Fagersta. Jordbruksverket beslutade i förra veckan att alla vildsvin i området ska avlivas. Dessutom ska stammen i den större smittade zonen i Västmanland minskas kraftigt.

När svinpesten upptäcktes fanns det enligt en bedömning cirka 500–1 000 vildsvin i den smittade zonen, varav cirka 100 i kärnområdet.

TT
/
Senaste nytt

Kung Charles: COP28 måste bli en vändpunkt

Eslövspappan: "Uppenbarligen var hon törstig"

Mitt i natten får en sexårig flicka i sig ättika – så mycket att hennes magsäck förstördes. Pappans förklaring: Uppenbarligen var hon törstig.

"Sverigebilden" med i ny handelsstrategi

Regeringen presenterar en ny strategi för Sveriges utrikeshandel.

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

Israel hade detaljkännedom om Hamas angreppsplaner redan för ett år sedan, men dömde ut den terrorstämplade islamiströrelsens förmåga, rapporterar The New York Times. Hade uppgifterna tagits på allvar hade 7 oktober-massakrerna kanske kunnat förhindras, säger källor till tidningen.

Stor kris på Viaplay: Så påverkar det dig som tittare

Ett bolag i kris, med brist på pengar, uppskjutna rapporter och stora utförsäljningar av rättigheter. Vad innebär egentligen Viaplays kris för kunderna? Lite vet vi men mycket är fortfarande oklart.

Polisen i Skellefteå rapporterar om brand

"Brand i personbil vid E4 Boviken, Skellefteå.", skriver polisen på sin hemsida.