Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Christian Carlsson (KD) presenterar nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, vid en pressträff.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Christian Carlsson (KD) presenterar nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, vid en pressträff. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Regeringen vill utreda fotboja för unga

Regeringen vill utreda om fotboja ska kunna användas på unga som vårdas på grund av brott eller koppling till grov kriminalitet.


Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på en pressträff.

— Rekryteringen av barn och unga in i de kriminella gängen måste helt enkelt stoppas.

Regeringen presenterar därför ett antal nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, däribland att utreda om fotboja ska kunna användas på unga.

Syftet är att se till att den unge verkligen genomgår vissa behandlingar, avstår alkohol eller andra droger och befinner sig i hemmet och på så sätt undviker kriminella miljöer.

En annan åtgärd som regeringen vill utreda är att det ska vara möjligt att låsa rum på Sis-hem nattetid.

Waltersson Grönvall pekar på att både gärningsmän och offer blir allt yngre och brotten blir grövre. I dag finns 1 725 unga under 18 år i de kriminella gängen, enligt polisen. Men mörkertalet är stort.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Henry Kissinger är död

Lastbil har vält på E4 i Skåne

1 timme sedan
E4 har stängts av i norrgående riktning i höjd med Åstorp på grund av en lastbil som vält.

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

2 timmar sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

igår 22:49
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

igår 22:42
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.