Patienten fick vänta flera timmar på operation. Arkivbild.
Patienten fick vänta flera timmar på operation. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patient avled efter fördröjd operation

En man avled på operationsbordet efter att ha fått vänta i timmar på operation.


Nu anmäls händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, skriver Bohusläningen.

Mannen skulle genomgå en robotassisterad titthålsoperation för en förstorad prostata, vilket är en rutinoperation. Allt gick enligt plan och patienten vårdades på uppvakningsavdelningen under natten efter operationen.

Patienten klagade dock på en känsla av obehag i buken men röntgenundersökningen som följde visade inga avvikelser.

Dagen efter hade symtomen förvärrats och en ny röntgen gjordes men det tog flera timmar innan ett beslut om att operera kom och då hade mannen drabbats av läckage på tarmen och fått blodförgiftning. Operationen påbörjades, men mannen avled på operationsbordet.

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg eftersom tidsfördröjningen tros vara ett starkt bidragande skäl till att patienten avled.

— Det är den huvudsakliga problematiken – att förloppet med en ny undersökning fördröjdes. När man beslutade att operera igen hade det gått flera timmar, chefsläkare Olof Ekre, till Boshusläningen.

TT
Senaste nytt

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

Polisen i Malmö rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk mellan ordningsvakt och allmänhet, Värnhem.", skriver polisen på sin hemsida.

Besökarna rasar över Sveriges största marknad: "Sjukt osmakligt"

1 timme sedan
Kiviks marknad har hamnat i blåsväder efter att ha planerat en smådjursmarknad. På sin Facebooksida söker de efter personer som kan tänka sig ställa ut och sälja djur en marknadsdag i sommar, vilket har fått besökarna att se rött.

Kablar i Röda havet förstörda

1 timme sedan
Tre undervattenskablar för telekommunikation har gått av i Röda havet.

Svagt nedåt på Wall Street

1 timme sedan
New York-börsen backade på handelsveckans första dag, men de ledande indexen flyttade sig inte mycket. Breda S&P 500-index tappade 0,1 procent, Dow Jones industriindex 0,3 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 0,4 procent.

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

2 timmar sedan
Israels militär anklagar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, för att ha över 450 "terrorister" anställda. Organet hävdar samtidigt att israeliska myndigheter torterat dess personal under förhör.