Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) höll tal på partiets kongress i Västerås under lördagen.
Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) höll tal på partiets kongress i Västerås under lördagen. - Foto: Jessica Gow/TT

Åkessons tal får stöd: "En självklarhet"

Utspelet från Jimmie Åkesson om att riva moskéer som sprider islamistisk propaganda får stöd av SD-politiker. Åkesson konstaterade en självklarhet, säger riksdagsledamoten Tobias Andersson.


Sverigedemokraternas partiledare höll ett mycket uppmärksammat tal under lördagen där han gick till attack mot religiösa symboler i Sverige. Han vill stoppa byggandet av nya moskéer, konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda.

Reaktionerna på talet har varit kraftiga och statsminister Ulf Kristersson gick ut kort efter talet och kommenterade att i Sverige river vi inga gudstjänstlokaler.

"En självklarhet"

På SD:s landsdagar i Västerås som avslutas på söndagen får Åkesson stöd.

— Åkesson konstaterade en självklarhet, om du hyser islamistiska värderingar, om du vill vårt land illa så ska du inte ha rätt att bedriva någon form av näringsverksamhet eller föreningsverksamhet eller försöka radikalisera unga på din ort, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott.

Talet har fått kritik för att dels kunna försvåra Sveriges Natoprocess, Åkessons uttalande har uppmärksammats i flera turkiska medier. Det finns också en risk att moskéuttalandet kan öka säkerhetshotet mot Sverige, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

— Om Jimmies tal spär på ett säkerhetshot så är det uteslutande på grund av att vi har personer i vårt land som redan hatar Sverige och som är redo att bruka våld mot oss för att vi nyttjar vår yttrandefrihet, då är det där problematiken ligger, inte i Jimmie Åkessons tal, säger Tobias Andersson.

TT: Så han har inget ansvar att vara lite återhållsam?

— Nej, alla svenska medborgare har en rättighet i form av yttrandefriheten. Jimmie har all rätt att nyttja den. Ett eventuellt ansvar för en potentiellt förhöjd hotbild ligger hos dem som då genererar den hotbilden.

"Hög svansföring"

Andra som TT talat med på partiets landsdagar uttrycker sig liknande, om Åkesson skulle känt sig begränsad i att uttala sig så skulle det innebära att man böjer sig för islamistiska krafter, menar de.

Tobias Andersson tycker att SD och Moderaterna borde kunna enas om att stänga islamistiska moskéer som sprider propaganda. Han hoppas att Ulf Kristersson tog del av hela talet.

— Jag hoppas att statsministern tog del av hela det, och i sådana fall är det något märkligt att man väljer att ha den höga svansföringen mot ett sådant förslag.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!