Maria Mindhammar är ny generaldirektör för Migrationsverket sedan september. Arkivbild.
Maria Mindhammar är ny generaldirektör för Migrationsverket sedan september. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Migrationsverket: Har skärpt insatserna

Migrationsverket erkänner att återkalla uppehållstillstånd har varit lågt prioriterat. Men arbetet sägs nu ha skärpts – i år har ungefär dubbelt så många uppehållstillstånd återkallats jämfört med förra året.


— Det är bara att konstatera att det inte varit tillräckligt fokus på återkallelser, vare sig från regeringens eller myndighetens sida tidigare år, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.

Men sedan några år har fokuset på frågan ökat, säger hon.

I december i fjol fick Migrationsverket i uppdrag av regeringen att prioritera arbetet med återkallelse, och när året nu närmar sig sitt slut har cirka 9 400 uppehållstillstånd hittills återkallats, jämfört med 4 400 för hela förra året.

TT: Räcker det – fångar ni in alla fall nu?

— Det kan man ju aldrig säga, att man definitivt fångar in alla fall, men många fall, säger Maria Mindhammar.

— Vi tittar också på missbruk av studerandetillstånd där vi har bra samarbete med läroverken.

Hon framhåller även att olika myndigheter arbetar tillsammans för att stärka kontrollen.

— Det finns ändå en hel del information som vi faktiskt kan delge varandra och där sitter vi tillsammans nu och försöker se över vad vi kan göra i den situation vi har.

Hon ser också fram emot nya regler som kan riva kvarvarande sekretesshinder, något regeringen inlett ett arbete med. Men eftersom det handlar om lagstiftning kan det dock dröja.

TT
/
Senaste nytt

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.