Nyheter24 har tagit reda på vad som egentligen skiljer klassikerna Apotekarnes och Nygårda julmust från varandra.
Nyheter24 har tagit reda på vad som egentligen skiljer klassikerna Apotekarnes och Nygårda julmust från varandra. - Foto: Bertil Ericson/TT & Pressbild Spendrups Bryggeri

Frågan alla ställer sig: Vad är skillnaden mellan Apotekarnes och Nygårda julmust?

Under vinterhalvåret är ett populärt inslag hos många att inmundiga julmust i mängder. Nyheter24 har ställt sig frågan vad som egentligen skiljer klassikerna Apotekarnes och Nygårda från varandra.


En riktig klassiker som hör julen till är julmust. Varje vinter säljs tusentals liter av den klassiska drycken i butiker runt om i Sverige. Det finns dessutom flera märken av drycken säljer som smör, men frågan är vad som egentligen skiljer två riktiga klassiker åt? 

Nyheter24 har tagit en närmare titt på två storsäljare för att ta reda på vad som faktiskt är skillnaden...

Vad är skillnaden mellan Trocadero och Pommac? Här är svaret.

Apotekarnes julmust 

Apotekarnes julmust ägs sedan 1964 av bryggeriet och läsktillverkaren Carlsberg Sverige. 

Historien om den klassiska drycken tog sin början när flera apotekare i Stockholm gick ihop med Mineralvattens AB 1874 och direkt började man tillverka 37 olika vattensorter som såldes på apotek och i speciella vattenbutiker och kiosker. 

Det skulle dock komma att dröja innan musten såg dagens ljus då man först 1908 bestämde sig för att börja tillverka sockerdricka, ingefärsdricka och champagnedryck.

Julmusten fick vänta på sin tur och två år senare, 1910, lanserades den för första gången. Då var den tänkt att fungera som ett alternativ till öl på grund av likheterna med dåtidens öl. 

Enligt Livsmedel i fokus stod Apotekarnes julmust för hela 70 procent av den totala försäljning av must i Sverige under 2021.

Apotekarnes julmust – vad innehåller den?

 • Kolsyrat vatten
 • Socker
 • Färgämne
 • Naturlig humlearom
 • Maltarom
 • Citronsyra
 • Kryddextrakt
 • Aromämnen
 • Konserveringsmedel

Vad är egentligen skillnaden mellan Coca-Cola och Pepsi?

Nygårda julmust

En annan klassiker är Nygårda julmust som ägs av Spendrups. Företagets historia tar sin början hela vägen tillbaka till 1735 då Mads Pedersen lämnade sin by Spentrup i Danmark för att flytta till Köpenhamn och satsa på att bli brännvinsbrännare. 

1855 flyttade hans barnbarnsbarn Oscar Spendrup till Sverige och historien om bryggeriet kunde ta sin början på svensk mark. 

Utöver att vara ett klassiskt inslag på mångas julbord har musten Nygårda även tagit klivet in på Systembolagets hyllor. Där säljs den som alkoholfritt alternativ lagrad på bland annat bourbonfat. 

Julmusten tillverkas, enligt Spendrups, fortfarande på originalreceptet som svenskarna har kunnat avnjuta sedan 1910.

Nygårda julmust – vad innehåller den?

 • Kolsyrat vatten
 • Socker
 • Färgämne
 • Naturlig humlearom
 • Maltarom
 • Surhetsreglerande medel
 • Citronsyra
 • Kryddextrakt
 • Aromämnen
 • Konserveringsmedel

Här kan du läsa om flera skillnader mellan Löfbergs och Gevalias kaffe.

Vad är skillnaden mellan Apotekarnes och Nygårda julmust? 

Sett till innehåll är det få saker som faktiskt skiljer de två musterna åt. Men det finns ett undantag då Nygårda innehåller surhetsreglerande medel, vilket inte återfinns i Apotekarnes julmust. Utöver detta är ingredienserna desamma.

För att hitta fler skillnader behöver man se bortom innehållsförteckningen och titta närmare på bolagen bakom produkterna. Spendrups och Carlsberg är inte bara konkurrenter, de har även börjat leta sig in på andra marknader.

Spendrups har lanserat sin produkt på Systembolaget där bland annat Nygårda julmust kan avnjutas med tonerna av bourbonfat, vilket inte Carlsberg gjort med sin Apotekarnes julmust. Istället kan ekfatslagrad julmust av märket Apotekarnes köpas i samma butik där den klassiska musten finns. 

/
/
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stol återkallas: "Sluta använda den"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Gällivare

"Trafikolycka norr om Hakkas.", skriver polisen på sin hemsida.

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo har i dag fem barn med olika kvinnor. Nyheter24 har tagit en titt på vad svenskarna undrar mest om fotbollsspelaren och hans familj.

Så överlåter du din hyreslägenhet till barnbarnet

Inför ålderns höst är det vanligt att man vill överlåta sitt hyreskontrakt till en anhörig, men hur gör man egentligen? Här är de viktigaste stegen att känna till.

Fått den här lappen på din bil? Nu varnar polisen

Bedragare har börjat använda sig av en ny metod för att komma över känslig information. Nu varnar polisen för tillvägagångssättet.

Bostadsrätt: Få 200 000 kronor mer för din lägenhet

Enligt Boolis analys har man räknat ut att det går att få 200 000 kronor mer när man säljer bostadsrätten i storstadsregionerna, eller 150 000 i inlandet, om man piffar till "hemmets hjärta".