Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid COP28 i Dubai. Frankrike är ett av länderna inklusive Sverige som ska tredubbla kärnkraftskapaciteten.
Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid COP28 i Dubai. Frankrike är ett av länderna inklusive Sverige som ska tredubbla kärnkraftskapaciteten. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

20 länder ska tredubbla kärnkraften

Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.


Det är ett stort antal länder inklusive USA, Kanada, Japan och en rad Europeiska länder som under den pågående klimatkonferensen COP28 går ut med budskapet om att kraftigt öka kärnkraften.

Enligt länderna kommer kärnkraften att spela en nyckelroll för att nå målet med minskade koldioxidutsläpp. Målet är att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2025 jämfört med 2020 års nivåer.

Bland länderna som ingått i överenskommelsen finns Storbritannien, Bulgarien, Kanada, Finland, Frankrike, Ungern, Sydkorea, Moldavien, Marocko, Nederländerna, Polen, Sverige, Ukarina och Förenade arabemiraten.

TT
/
/
/
/
USA
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

1 timme sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

1 timme sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

3 timmar sedan
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

3 timmar sedan
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

3 timmar sedan
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.