Åsa Fahlén, förbundsordförande för fackförbundet Sveriges Lärare. Arkivbild.
Åsa Fahlén, förbundsordförande för fackförbundet Sveriges Lärare. Arkivbild. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Facket: "Det här är Sveriges sämsta gren"

Att 15-åringar blivit sämre i matematik och läsförståelse är oroande. Men att klyftorna inom svensk skola fortsätter att öka oroar betydligt mer, anser Sveriges Lärare. Det här är Sveriges absolut sämsta gren, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.


Med tanke på att svenska skolor i stort var öppna under pandemin hade Sveriges Lärare hoppats på ett bättre resultat i Pisamätningen 2022.

Särskilt bekymrande är den "bristande likvärdigheten" i Sverige där gapet mellan de elever som presterar sämst och de som presterar bäst blir allt större.

— Man behöver se skolan som en investering, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Hon konstaterar att skolan själv behöver vara med och hitta lösningar här. Men att det i slutändan handlar om att det behövs resurser, allt från elevassistenter och specialpedagoger till lärare som har tid att planera och förbereda sin undervisning.

Tuffa ekonomiska tider med nedskärningar i kommunerna riskerar att slå ännu hårdare mot likvärdigheten i skolan framåt, befarar hon.

— Vi vet att när man gör det så är det återigen de elever som behöver skolan allra mest som drabbas värst.

Pisa 2022 visar att 15-åringar tappar stort i matematik men även i läsning. Tittar man på resultaten i läsförståelse räknas 18 procent av flickorna som svaga läsare. Bland pojkar är andelen ännu större: 30 procent.

Den bristande läsförståelsen ser Åsa Fahlén som en större trend i samhället där vi läser allt mindre.

— Lär du dig inte läsa när du är sju, åtta år så är det väldigt svårt att göra det senare, säger hon och tillägger:

— Man behöver investera tidigt och det är svensk skola dålig på.

TT
/
Senaste nytt

Trump nekas på valsedel i Illinois

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

1 timme sedan
Genomsnittsutsläppen från nya personbilar minskade under 2023, och var förra året de lägsta som Transportstyrelsen uppmätt. Framför allt beror minskningen på att elbilarna har blivit fler.

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

3 timmar sedan
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

3 timmar sedan
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Ett flertal personer har skadats mycket allvarligt efter en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Många döda i båtolycka utanför Senegal

igår 22:44
Fler än 20 kroppar har hämtats ur havet vid norra Senegal efter att en migrantbåt på väg mot Europa sjönk, meddelar en regional guvernör.