Torsdag 22 Februari 2024
Jacob Westberg, universitetslektor på Försvarshögskolan. Arkivbild.
Jacob Westberg, universitetslektor på Försvarshögskolan. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.


Försvarsavtalet som undertecknades under natten svensk tid innebär att USA får obehindrad tillgång till 17 olika militärbaser och anläggningar i Sverige.

På de platserna får USA bland annat rätt placera ut militär personal och materiel, och genomföra övningar.

Enligt Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, innebär det fördjupade samarbetet en stor förändring jämfört med den alliansfria hållningen Sverige genom historien har haft.

— Jag ser det som att vi verkligen går "all in" här. Vi har öppnat upp för både mark-, sjö- och luftstridskrafter att verka här, och det är spritt över hela Sverige.

Enligt Jacob Westberg får USA i och med avtalet stor handlingsfrihet i Sverige.

— Sedan skapar det också ett mått av oförutsägbarhet, om man vill ha koll på den amerikanska närvaron. Men framför allt fyller det en viktig avskräckande funktion. Om man vill rikta ett angrepp mot Sverige så ökar risken för att man omedelbart drar in USA i det här, om det är amerikanska mål som angrips, säger Jacob Westberg.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Vågor av transportstrejker utlysta i Tyskland

Polisen rapporterar om misshandel, Norrköping

"Person påkörd, Hageby", skriver polisen på sin hemsida.

EU-sanktioner mot mediechefer i Moldavien

En paramilitär grupp, en rysk FSB-chef och två mediechefer drabbas när EU-länderna förstärker sina sanktioner kring ryska påverkanskampanjer i Moldavien.

Lidl:s grova reklam väcker starka reaktioner hos kunderna: "Kasta korven"

Lidl:s marknadsföringsavdelning har lanserat den nya satsningen "Sparadise Motel". Reklamen väcker starka reaktioner på Instagram.

SL drog för mycket pengar – 150 000 kan vara drabbade: "Förrädiskt"

En bugg i SL:s system gjorde att resenärer som köpte pensionärs- eller studentbiljett betalde för en ordinarie biljett. Hittills har 30 personer hört av sig till SL för att begära återbetalning.

Vill kontrollera fler anställda i polisregister

Regeringen vill utreda om kommunerna ska få större möjlighet att kontrollera anställda mot polisregister.