I tisdags meddelade HD att det kan ses som en personskada att ha höga halter av PFAS i blodet och att det därmed ska gå att söka skadestånd om orsaken är förorenat dricksvatten. Arkivbild.
I tisdags meddelade HD att det kan ses som en personskada att ha höga halter av PFAS i blodet och att det därmed ska gå att söka skadestånd om orsaken är förorenat dricksvatten. Arkivbild. - Foto: Hasse Holmberg/TT

En vecka på sig att söka PFAS–skadestånd

Tiden är snart ute för boende i Kallinge som fått i sig PFAS via dricksvattnet, om de vill söka skadestånd. Preskriptionstiden går ut den 16 december, rapporterar Blekinge Läns Tidning.


Detta gäller dem som inte är med i PFAS–föreningen, som nyligen vann en uppmärksammad seger i Högsta domstolen (HD).

Cirka 5 000 personer i blekingska Kallinge har fått PFAS–förorenat vatten i kranarna, men bara de 154 medlemmarna i föreningen drev den rättsliga processen ända upp till HD.

I tisdags meddelade HD att det kan ses som en personskada att ha höga halter av PFAS i blodet och att det därmed ska gå att söka skadestånd om orsaken är förorenat dricksvatten.

Medlemmarna i föreningen har längre tid på sig, men övriga Kallingebor har alltså bara en vecka.

— Man måste inkomma med sitt skadeståndsanspråk till Blekinge tingsrätt senast den dagen. Exakt hur man ska gå tillväga kan jag inte svara på, för jag är ingen jurist. Det får var och en lösa, säger Ronny Johannesson, styrelseordförande i Ronneby miljö och teknik, till tidningen.

TT
/
Senaste nytt

Karolinska kvar bland topp tio i världen

Domare nekar Trump på valsedel i Illinois

En lokal domare i Illinois har beslutat att ex-presidenten Donald Trump inte kan stå på delstatens valsedlar på grund av hans roll i kongresstormningen efter förra presidentvalet, rapporterar amerikanska medier.

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

1 timme sedan
Genomsnittsutsläppen från nya personbilar minskade under 2023, och var förra året de lägsta som Transportstyrelsen uppmätt. Framför allt beror minskningen på att elbilarna har blivit fler.

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

3 timmar sedan
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

3 timmar sedan
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

igår 23:22
"Ett flertal personer har skadats mycket allvarligt efter en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.