Saudiarabiens paviljong på COP28. Landet sägs motarbeta klimatframsteg inne i förhandlingsrummen.
Saudiarabiens paviljong på COP28. Landet sägs motarbeta klimatframsteg inne i förhandlingsrummen. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Oljejätte blockerar historiskt klimatavtal

Klämtar klockan för klimatbovarna olja, kol och naturgas? Hoppet lever om en historisk överenskommelse kring fossila bränslen på klimatmötet COP28. Men oljeländer som Saudiarabien håller emot.


Med ett dygn kvar tills det att klimatmöteschefen Sultan al-Jaber vill avsluta FN:s klimatmöte i Dubai är strålkastaren vänd mot framtiden för olja, kol och naturgas. Trycket är hårt på världens länder att för första gången enas om en utfasning av de klimatskadliga fossila bränslena. Såväl mötesveteraner som förhandlare menar att världen aldrig varit så nära ett sådant historiskt beslut.

Men det råder dålig stämning i förhandlingsrummen där oljeproducenten Saudiarabien tycks göra allt för att sabotera en överenskommelse, enligt uppgifter till TT. Landets bästa vän är tiden eftersom klockan tickar snabbt nu.

— Vi har inte en minut att förlora, sade FN:s klimatchef Simon Stiell till journalisterna i Dubai på måndagsmorgonen.

Även Irak har sagt att man motsätter sig skrivningar om utfasning.

Enligt Simon Stiell har konflikten kokat ner till två saker: fossila bränslen och rika länders ekonomiska bidrag till utvecklingsländer.

FN:s klimatchef Simon Stiell på COP 28.

Nytt utkast

Förväntan ligger i luften över mötesområdet – där det råder spänd väntan på ett nytt utkast till överenskommelsen som väntas under måndagen. Formuleringarna kommer att nagelfaras in till sista kommatecken.

Därefter kommer länderna återigen få chans att säga sitt om texten. Pressen ökar på al-Jaber att få ihop ett starkt och ambitiöst avtal.

Klimatmötets beslut måste tas med konsensus bland de närmare 200 länderna. Det gäller alltså för fossiljättar, rika utsläppsbovar och sårbara utvecklingsländer att lyckas hitta gemensam grund för planetens bästa. Det brukar innebära att besluten bara blir så starka som de minst ambitiösa länderna kan acceptera.

Global inventering

I fokus för årets klimatmöte står den globala översynen, som kanske skulle kunna ha ett mer säljande namn eftersom processen är central för Parisavtalet. Vissa har beskrivit det som en hälsokontroll av hur avtalet mår.

Världens samlade klimatarbete ska analyseras vart femte år. Utifrån det ska länderna enas om hur de ska stänga gapet mellan vad som görs och vad som krävs för att begränsa uppvärmningen i enlighet med Parisavtalets mål.

Det är ingen nyhet att länderna gör alldeles för lite, alldeles för långsamt och nu har de till 2025 på sig att berätta hur exakt de ska skärpa sig. På COP28 ska man komma överens om vad som krävs för att ambitionerna ska höjas. Utfasning av fossila bränslen kan vara en pusselbit i det arbetet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!