Arbetsmiljöverkets vikarierande generaldirektör, Håkan Olsson, har uttalat sig om hissolyckan i Sundbyberg.
Arbetsmiljöverkets vikarierande generaldirektör, Håkan Olsson, har uttalat sig om hissolyckan i Sundbyberg. - Foto: Jessica Gow/TT & Magnus Lejhall/TT

Arbetsmiljöverket om hissolyckan i Sundbyberg: "Värsta olyckan sedan Estonia"

Efter måndagens arbetsplatsolycka i Sundbyberg har Arbetsmiljöverkets generaldirektör nu uttalat sig. Han konstaterar att det är den värsta olyckan sedan Estonia-katastrofen 1994.


På måndagsmorgonen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till en byggarbetsplats i Sundbyberg, norr om Stockholm. Anledningen var att en bygghiss rasat 20 meter och fallit till marken. Fem personer avled i olyckan.

Både polisen och Statens haverikommission bedriver för närvarande utredningar för att ta reda på hur olyckan kunde inträffa och vad som orsakade den.

Det vet vi om hissen som rasade i Sundbyberg • Finns i tusentals exemplar

Arbetsmiljöverkets generaldirektör: Värsta olyckan sedan Estonia

Bara under 2023 har 52 personer mist livet på svenska arbetsplatser, rapporterar Sveriges Radio. En som uttalat sig efter olyckan i Sundbyberg är Arbetsmiljöverkets vikarierande generaldirektör Håkan Olsson, som menar att det är den dödligaste arbetsplatsolyckan sedan början av 1990-talet.

– Det jag kan gå tillbaka till så här så är det Estonia 1994. Vad jag kan erinra mig har vi inte haft någon så allvarlig olycka med fem döda på ett och samma tillfälle sedan dess, säger han till SR.

Ministern efter hissolyckan: "Fruktansvärt"

"Nu måste vi aktivt..."

Olsson förklarar att det är ytterst viktigt att kraven som ställs förstås av alla involverade, så att regler och lagar upprätthålls. Han vill att den tragiska olyckan som kostade fem personer livet ska bli en läxa man lär sig av så det aldrig upprepas igen. 

– Nu måste vi aktivt ta den hemskheten som finns i den händelsen och vända den till att det här får inte ske igen. Det handlar inte bara om att vi ska säkra de bygghissar som finns, det tror jag kommer ske. Jag tittar även till andra händelser som kan leda till allvarliga olycksfall och dödsfall, det här måste vara en väckarklocka till att man tittar på helheten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!