Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.
Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

S säger nej till visitationszoner

Socialdemokraterna säger nej till regeringens planer på att införa visitationszoner för att stoppa gängvåldet. En sådan åtgärd skulle riskera att slå sönder polisens förtroende i utsatta områden, enligt S.


— Vi behöver släppa prestigen och fokusera på åtgärder som på riktigt och effektivt bekämpar och förebygger brott, säger partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.

— Det finns ingen stark evidens för att visitationszoner är ett effektivt verktyg.

Shekarabi pekar på att poliser som arbetar i utsatta områden varnar för att visitationszoner skadar förtroendet för polis och rättsstat.

Han riktar också skarp kritik mot regeringens planer på att snabbehandla förslaget om visitationszoner, vilket skulle innebära en remissbehandling under julhelgen.

Lanserar eget förslag

S lanserar i stället ett eget förslag om att skärpa lagstiftningen. Det handlar om att polisen ska få visitera fler personer i förebyggande syfte än i dag.

Polisen får i dag visitera personer som misstänks för brott men också i vissa fall utan en konkret brottsmisstanke. Det kan handla om att få söka efter vapen eller andra farliga föremål.

S vill att denna åtgärd utvidgas. Förebyggande visitering ska också kunna ske av personer som misstänks vara delaktiga i gängbrottslighet, oavsett vilket geografiskt område som personen befinner sig i.

Visitera vem som helst

Regeringen och SD:s förslag om visitationszoner handlar om att upprätta tillfälliga områden där polisen ska kunna visitera vem som helst utan misstanke om brott.

S vill också utreda ett "kvittosystem" som innebär att den som blivit visiterad får ett kvitto där det framgår vilket lagstöd polisen använt sig av när man beslutat om visitationen. Det skulle enligt partiet ökat förtroendet för polisen.

En utredning om visitationszoner ska komma under torsdagen och sedan vill regeringspartierna ha en snabbprocess där förslaget skickas på remiss över jul- och nyårshelgen och fram till mitten av januari.

Den 20 februari ska ett färdigt lagförslag läggas på riksdagens bord för att kunna träda i kraft redan den 1 mars.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!